facebooktwittermail d

Maria Gunnarson: ”EU är som en kändis”

I Bryssel pratar de om jordbruk och allt vad det innebär på liknande sätt som vi gör hemma vid köksbordet, skriver Maria Gunnarson i en utblick.

”Det som hände var att jag ganska snabbt fattade att jag fattade”, skriver Maria Gunnarson från ett mänskligt Bryssel. FOTO: PRIVAT

Detta är en ledartext. Det innebär att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

Utblick är ledarsidans vinjett för skrivna utblickar. Här skriver gästande eller fasta skribenter från nära och fjärran för att vi ska lära oss mer om världen.

Den femte veckan i min temporära hemstad Bryssel har just passerat och jag har hittills slagits av två starka insikter.

Jag som alltid har definierat mig som både bonde och lantis har tyvärr blivit varse att det, åtminstone i vissa sammanhang, betraktas som rena skällsord hemma i Sverige. Man chikanerar helt enkelt sig själv med den presentationen. Dessutom har jag sedan jag började plugga till agronom många gånger behövt tampas med förvirrade medmänniskor som inte har en aning om vad man ska med fem års lantbruksstudier till.

Den förvirringen möts jag däremot inte alls av här i Bryssel. De flesta jag möter vet precis vad jag gör när jag berättar att jag pluggat till agronom och jobbar med jordbruk-, skog- och livsmedelsfrågor. Det är ett bemötande som jag är mycket ovan vid.

I stället för att behöva förklara skillnaden mellan audionom och agronom (även ergonom har hänt) kan man i stället direkt börja prata om viktiga saker som djur i bur, skogens betydelse för jordbruket eller hur den bästa näringsmärkningen på livsmedel skulle kunna se ut. Vad jag pluggat, jobbar med och vill fortsätta jobba med ses på med respekt och faktiskt viss beundran.

Den andra trevliga insikten kom under ett av de första utskottsmötena som jag bevakade i egenskap av LRF:s öra i Europaparlamentet. Det var jordbruksutskottet som hade en debatt och jag var förberedd på fyra timmars förvirring. Men det som hände var att jag ganska snabbt fattade att jag fattade.

De pratade om att Europas bönder blir allt äldre och varför det kan vara svårt för den yngre generationen att ta över. Denna diskussion, med samma argument, skulle precis lika gärna kunnat äga rum på Ultunas studentkår. Sedan fortsatte eftermiddagen på det viset, liksom efterföljande möten. De pratar om jordbruk och allt vad det innebär på liknande sätt som vi gör hemma vid köksbordet.

Insikten om att jag själv förstår och att jag blir förstådd har stärkt mitt lantbruks-ego. EU är som en kändis, obegriplig och avlägsen på håll, men helt mänsklig när man kollar nära.

Maria Gunnarson

Maria Gunnarson gör praktik på LRF:s Brysselkontor. Hon är nyexaminerad livsmedelsagronom och har ett förflutet inom Försvarsmakten. Hennes familj driver ett lantbruk söder om östgötska Valdemarsvik.