facebooktwittermail d

Danskt kött ska säljas på nätet i Asien

Danish Crown ska börja sälja kött i Kina genom Alibabas e-handelsplats Tmall.

David Lloyd, Alibaba, Jais Valeur, Danish Crown och danska miljö- och livsmedelsministern Esben Lunde Larsen.
David Lloyd, Alibaba, Jais Valeur, Danish Crown och danska miljö- och livsmedelsministern Esben Lunde Larsen. FOTO: DANISH CROWN

Världens största exportör av griskött, danska Danish Crown, har skrivit under en avsiktsförklaring med Alibabas livsmedelsplattform Tmall.

Storleksmässigt närmar sig Alibaba näthandelssajten Amazon sett till marknadsvärde och det är den dominerande näthandelsplattformen i Asien. Bara i Kina har Tmall 466 miljoner aktiva användare.

Samarbetet startar i början av 2018. Men Tmall kommer att hjälpa till med att marknadsföra Danish crowns produkter på plattformen mellan 24 och 27 augusti.

- Partnerskap med Tmall har enorm potential för Danish Crown. Kinesiska konsumenter köper mycket mer av deras mat online än någon annanstans i världen. Genom att sälja våra produkter via Alibabas e-marknadsplats får vi tillgång till en stor försäljningsplattform och säkerställer att Danish Crown kan bli det främsta valet av fläskleverantör för den växande kinesiska mellanklassen, säger Jais Valeur, koncern vd, Danish Crown, i ett pressmeddelande.

Bygger fabrik i Kina

Danish Crown har exporterat griskött till Kina sedan 1998. Förra året uppgick exporten till mer än 260 000 ton vilket inbringade intäkter på cirka 600 miljoner euro, motsvarande 5,7 miljarder kronor.

Våren 2019 förväntas Danish Crown börja producera kött vid en egenägd fabrik i Pinghu i närheten av Shanghai.

Innan det är klart kommer köttet till de kinesiska konsumenterna att hanteras i Ringsted.