facebooktwittermail

”Kanske en trend som ger trä rätt värde”

”Corona-boomen” för sågade trävaror är här. Men tre tidigare boomer visar att när konjunkturen går upp som en sol faller den sen också som en pannkaka. 

Någon lageruppbyggnad är det inte tal om hos svenska sågverk just nu. Virket säljs i samma takt som det produceras och till kontinuerligt högre priser. FOTO: ANN LINDÉN

Sågverkskonjunkturen skenar. Det beskriver Danske Bank i sitt senaste nyhetsbrev Skog & Ekonomi. Bland annat är det Storbritannien, Sveriges största exportmarknad, som går bra. Men drivande är USA-marknaden, där har priserna under det gånga året gått från en normalnivå runt 400 dollar per 1 000 boardfeet till som högst 1 600 dollar.

– Flera faktorer driver på konjunkturen: Fjolårets trend med hemmabyggande och renoveringar, att världens regeringar pumpar in stimulanspaket i systemet, klimatpolitiskt relaterade projekt inom bygg- och infrastruktur och en positiv underliggande trend mot mer träbygg av klimatskäl, säger Johan Freij, Affärsområdeschef för Skog och Lantbruk hos Danske Bank.