facebooktwittermail

Danska staten vill bygga i trä

När danska Bygningsstyrelsen, byggherre för staten och universiteten, bygger nytt kontor för 1 600 statsanställda i Odense så ska det vara med trästomme.

Att det skulle bli trä i det 31 000 kvadratmeter stora kontorshuset stod klart redan när beslutet om bygget offentliggjordes i början på fjolåret. Motivet var att minimera konstruktionens klimatpåverkan, men det fanns också önskemål om att den bärande träkonstruktionen skulle vara synlig inifrån.

Det nya kontorshuset ska samla anställda från en rad statliga institutioner i Odense, bland annat Miljöstyrelsen, Socialstyrelsen och Skatteförvaltningen, där myndigheterna ska dela på gemensamma faciliteter som matsal, reception och möteslokaler.

NCC en av tre

Tre anbud gick vidare för fortsatt utvärdering, danska A. Enggaard, tyska Züblin och Svenska NCC.

”Det glädjer mig att marknaden antagit utmaningen på det här sättet. För det är en svår uppgift att bygga en så stor byggnad med de bärande strukturerna i trä. Men regeringens ambitioner att göra byggandet mer hållbart kräver starkt stöd från den privata sektorn. Och det är precis vad vi får här”, kommenterade den danska bostadsminister Kaare Dybvad Bek de tre utvalda anbuden.

Och nu lutar allt åt att det bli NCC som tar hem kontraktet på totalt en dryg miljard svenska kronor.

Kontrakt före sommaren

”Alla tre anbuden höll hög kvalitet och uppfyllde kravet på att använda trä i de bärande strukturerna i stället för betong eller stål. Vi är nöjda över att den här utmaningen för branschen visade sig vara genomförbar, både i relation till hållbarhet och till de krav vi ställer på en modern, flexibel arbetsplats. Vi ser fram emot att fortsätta med projektet i samarbete med NCCs team och Odense kommun”, säger Signe Primdal Lyndrup, biträdande chef för Bygningsstyrelsen, i ett pressmeddelande häromdagen.

Det slutliga kontraktet med NCC väntas vara skrivet före sommarsemestrarna, och om allt går enligt plan blir det inflyttning 2025.