facebooktwittermail

Politiker anser att dansk polis agerat olagligt

Polismän ringde danska minkuppfödare och pressade på för en avlivning av friska djur – trots att polismyndigheten visste om att det saknades laglig grund för beslutet.

Nu vill flera partier att rikspolisen och justitieministern ska granskas. Och bönderna demonstrerade med en traktorinvasion i huvudstaden.

FOTO: NILS MEILVANG

Under lördagen rullande över 500 traktorerna in i Köpenhamn som en protest mot hur den danska regeringen har hanterat spridningen av coronaviruset hos danska minkuppfödare. Även i Århus planerades en liknande demonstration.

– Det är en demonstration för demokrati och för grundlagen, minkfrågan var bara den utlösande faktorn. De utplånade ett helt yrke med ett pennstreck, helt utan laglig grund, säger bonden Knud Jeppesen som deltar i lördagens protest till tidningen Landbrugsavisen.

De för Köpenhamn ovanliga fordonen började vid lunchtid leta sig fram genom gator och gränder för att samlas vid hamnområdet Langelinie.
De för Köpenhamn ovanliga fordonen började vid lunchtid leta sig fram genom gator och gränder för att samlas vid hamnområdet Langelinie. FOTO: NILS MEILVANG/TT NYHETSBYRÅN

Alla djur skulle avlivas

Polismän fick nedskrivna instruktioner som de skulle läsa upp för minkuppfödare sedan S-regeringen den 4 november meddelat sitt beslut att all mink i Danmark – såväl friska som smittade med coronaviruset – skulle avlivas.

Minkuppfödare fick höra från polisen att om de inte avlivade sina djur skulle de gå miste om en bonus och att myndigheterna i slutändan ändå skulle komma och avliva minkarna.

– Från barnsben har vi lärt oss att när polisen säger något så ska man rätta sig efter det. Här begick de olaglig handling, som de till och med visste var olaglig innan de begick den, säger Kristian Hegaard, rättspolitisk talesperson för Radikale Venstre, som är ett av tre stödpartier till S-regeringen.

Rikspolischefen Thorkild Fogde ber i ett pressmeddelande om ursäkt för misstaget, men flera oppositionspartier och stödpartiet Radikale Venstre vill granska polisens roll i minkkaoset och planerar nu att höra justitieministern Nick Hækkerup (S) om vad han vet.

Här drar lantbrukare i väg från Roskilde för att ansluta sig till demonstrationen i Köpenhamn.
Här drar lantbrukare i väg från Roskilde för att ansluta sig till demonstrationen i Köpenhamn. FOTO: NILS MEILVANG/TT NYHETSBYRÅN

Saknas majoritet

Venstre och Dansk Folkeparti anser att ansvaret ligger på Nick Hækkerup.

– Vi måste undersöka detta grundligt, för det är helt ohållbart att man inte kan lita på polisen. I slutändan pekar pilen på justitieministern, säger Inger Støjberg, rättspolitisk talesperson för Venstre.

Oppositionspartier vill att en kommission tillsätts för att undersöka minkskandalen grundligt, men i nuläget finns det inte en majoritet för det i folketinget.

Tidigare i veckan skördade skandalen sitt första politiska offer när livsmedelsministern Mogens Jensen (S) avgick.

Danmark införde hårda restriktioner i sju kommuner i Nordjylland när det stod klart att det muterade coronaviruset hade spridit sig till människor.

Sedan den muterade varianten tros vara utrotad tas flera restriktioner bort. Boende i kommunen får nu resa till andra delar av landet och exempelvis restauranger får öppna från och med fredag. Det är även tillåtet med resor i kollektivtrafik.

Danska partier vill granska rikspolisens roll i landets minkskandal.
Danska partier vill granska rikspolisens roll i landets minkskandal. FOTO: PATRIC SÖDERSTRÖM / TT

Fakta: Turerna i minkskandalen

Det första coronafallet på en dansk minkfarm upptäcktes i juni i år och nu har smitta konstaterats på runt 284 gårdar.

En mutation av coronaviruset hittades bland smittade minkar under hösten och den muterade varianten hade även spridits till människor.

Ett muterat coronavirus skulle potentiellt kunna ge allvarliga konsekvenser för en kommande vaccinering för skydd mot covid-19 – i både Danmark och världen, enligt Statens serum institut.

Detta ledde till att den danska S-regeringen den 4 november meddelade att man fattat beslut om att landets alla minkar – såväl smittade som friska – skulle avlivas.

Den 8 november avslöjade tidningen Berlingske att det saknas laglig grund för att även avliva friska minkar eller minkbesättningar i konstaterade sjukdomsområden.

Den 7 november ska livsmedelsministern Mogens Jensen (S) ha fått reda på att beslutet var lagvidrigt, men först den 10 november fick landets minkuppfödare denna information.

En rapport har även visat att departement och myndigheter vetat om tidigare än så att beslutet saknade laglig grund.

Den 18 november avgick livsmedelsministern Mogens Jensen (S). Jensen var även minister för jämställdhet, fiske och nordiskt samarbete.


Företagande