facebooktwittermail d

Danska ekobönder skippar Arla

Det låga mjölkpriset har fått danska bönder att bryta samarbetet med Arla. Mejerijätten kommer att tappa en femtedel av den ekologiska mjölk som de danska bönderna förser dem med. Vid årsskiftet lämnar även elva svenska ekobönder Arla, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.

Det är ett trettiotal danska ekobönder som skippar Arla. I stället ska de leverera ekomjölk till andra mejerier i Danmark och Tyskland. Där får de mer betalt för mjölken.

Mejerikoncernen Arla svarar med att de ska rekrytera nya ekoproducenter i bland annat Sverige och Danmark.

– Vissa ekologiska mejerier, särskilt söder om gränsen, erbjuder högre pris än vad vi gör just nu och kommande månader. Det är tråkigt att de lämnar, men vi tvivlar inte en sekund på att Arla förblir konkurrenskraftigt i det långa loppet, säger Povl Krogsgaard, vice vd hos Arla Foods, till Ritzau Finans.

Enligt lantbruk.com begärde totalt 47 Arlabönder utträde innan den 31 augusti. Att Arla tappar bönder och flera ekoproducenter har varit en trend som verkat hålla i sig. Povl Krogsgaard säger i ett uttalande att konkurrensen om ekologisk mjölk är hårdare än någonsin.

– Det är självklart tråkigt att de vill lämna Arla. Det bekräftar att konkurrensen om ekologisk mjölk i är intensivare än någonsin. Men det ändrar inte Arlas ambitioner för ekoverksamheten, som kommer att växa framöver. Vi ser ökande produktion hos våra befintliga ekobönder och vi är i full fart med rekrytering i både Danmark, Sverige och Centraleuropa, säger vice koncernchef Povl Krogsgaard.