facebooktwittermail d

Dansk traktorkaravan rullade mot Tyskland

20 danska bönder rullade genom Jylland på väg mot Tyskland i måndags. Traktortåget körs i protest mot de låga mjölkpriserna. Nere i tyska Rendsburg slöt de upp i en gemensam karavan med tyska mjölkproducenter, skriver

Tidningen Landbrugsavisen fick tag på ordföranden i Landsföreningen för danska mjölkproducenter Kjartan Poulsen i Rendsburg på måndag morgon.

– Det skulle ha varit trevligt om vi var 200, men det kan ha berott på regnet. Det var inte så att vi saknade stöd, säger Kjartan Poulsen till landbrugsavisen.dk.

Danska mjölkproducenter har valt att stödja de tyska mjölkbönderna i kampen om att få upp mjölkpriset. De danska traktorerna började rulla söderut under natten mot måndagen. Parollen löd: "Vi behöver en extra krona för mjölken", skriver landbrugsavisen.dk.

De ska demonstrera mot vad de kallar "politikernas mygel på mjölkmarknaden", skriver danska landsföreningen för mjölkproducenter LDM i ett pressmeddelande.

Under traktortågets gång mötte de flera som vinkade och hejade på längs vägen mot Tyskland. Mjölkproducenternas budskap är enkelt och rakt. Politikerna måste göra sitt för att rädda mjölkbönderna.

Kjartan Poulsen har goda förhoppningar om att deras krav ska gå igenom. 30 öre ska komma från regeringen och de återstående 70 öre ska komma från EU.

– Det finns vissa länder som arbetar på det. Och jag tror att vi i Danmark också kommer att göra det. Vi kunde se det i Frankrike där politikerna kommer att hjälpa sina bönder, säger Kjartan Poulsen till landbrugsavisen.dk.

De danska bönderna kommer att delta i en gemensam traktorparad från tyska Bayern. Demonstrationen ska rulla från München den första september.