facebooktwittermail d

Dansk gris tappar mark i USA

Danmarks export av griskött till USA har minskat med 18,2 procent i år. Det nya handelsavtalet kan ytterligare minska mängden kött som Danmark kan skicka utanför EU.

Den amerikanska grisproduktionen har fått ett uppsving sedan problemen med viruset PEDv har lagt sig, skriver webbsajten Globalmeatnews.com.

Det är också orsaken till att den danska exporten av griskött till landet har sjunkit med 18,2 procent sen årsskiftet.

Ytterligare orosmoln

Men enligt Globalmeatnews.com finns ytterligare orosmoln vid den danska grisexporthorisonten. Nyligen tecknade Stilla havsländerna ett frihandelsavtal som öppnar de japanska handelsgränserna för medlemsländerna.

Den redan tidigare frikostiga handeln mellan Kanada och USA underlättas även den ytterligare ett snäpp.

Det innebär att framför allt Kanada kan ta ytterligare en bit av den fläskkaka som Danmark kalasat på. Förra året exporterade Danmark 135 000 ton griskött till Japan. 90 000 ton av dessa riskerar nu att försvinna när Stilla havs-avtalet träder i kraft vid årsskiftet.

EU förlorare

– Vi uppskattar att om det här händer utan att EU och Japan kan träffa en liknande uppgörelse, kan EU förlora 200 000 ton av export till den japanska marknaden, säger Erik Kam, chefsrådgivare för handel och marknad vid danska motsvarigheten till Jordbruksverket, Landbrug og fødevarer till Globalmeatnews.com.