facebooktwittermail d

Danmarks kommuner tävlar om att vara vildast

Det behövs mer vild natur i Danmark. Det tycker landets miljöminister Lea Wermelin som utlyst en tävling om Danmarks vildaste kommun.

Arkivbild.
Arkivbild. FOTO: MOSTPHOTOS

Den danska regeringen har tidigare satsat nästan tre miljarder svenska kronor på att återväta organogen jordbruksmark och över en miljard på att avsätta mer orörd skog. Åtgärderna görs för att minska läckaget av koldioxid och öka den biologiska mångfalden, och nu går den danska miljöministern, Lea Wermelin, vidare med att utlysa en tävling om landets vildaste kommun.

”Den natur som barnen kan uppleva i dag är fattigare än den natur som jag upplevde som barn”, skriver miljöministern i inbjudan till tävlingen, och hänvisar till ett framgångsrikt exempel på att vända trenden från Hjørrings kommun.

Danmarks miljöminister, Lea Wermelin, vill att landet ska förvildas och utlyser därför en kommunkamp.
Danmarks miljöminister, Lea Wermelin, vill att landet ska förvildas och utlyser därför en kommunkamp. FOTO: DANMARKS MILJÖMINISTERIE

En miljon danska kronor i vinst

Målet med kommunkampen är att inspirera kommuner och medborgare att odla, hylla och omfamna den vilda naturen, till förmån för ökad biologisk mångfald, och i skrivande stund har 89 av landets 98 kommuner anmält sig.

Tävlingen avslutas i slutet av nästa år och vinner gör den kommun som har det mest fantastiska biodiversitetsprojektet baserat idérikedom, engagemang och antal kubik- eller kvadratmeter som ställts om till vild natur. Juryn utgörs av Lea Wermelin själv samt biologen Morten DD Hansen och priset till vinnaren är, förutom ökad biologisk mångfald, en miljon danska kronor till ett ”vilt” projekt.