facebooktwittermail d

Dags för första vall i söder: ”Ett jättestort beslut att ta”

Första vallskörden är i gång i Skåne. De allra tidigaste gårdarna hann klart redan i förra veckan. Men nu väntar ostadigt väder de kommande dagarna och många avvaktar.

Carl-Johan Silwer tog första vallskörden redan fredag 15 maj.
Carl-Johan Silwer tog första vallskörden redan fredag 15 maj. FOTO: PRIVAT

Vallskörden har börjat så smått. Kvaliteten så här långt är bra men volymerna är inte lika höga som i fjol, efter den torra och kalla våren.

Bland de som var först ut fanns Carl-Johan Silwer utanför Båstad med 200 mjölkande kor. Lantbrukarna i Båstadtrakten brukar vara tidiga och han tog första vallskörden på 90 hektar redan i fredags.

– Nu är det hackat och klart. Det känns bra att vara i gång. Vi hade tur – även om det kom någon skur gick allt bra. Proteinhalten är bra även om det gärna hade fått varit lite större volymer, säger Carl-Johan Silwer.

Martin Engström utanför Osby skördade vall på måndagen.
Martin Engström utanför Osby skördade vall på måndagen. FOTO: PRIVAT

Också gården Bokehill Holstein med 700 mjölkande kor utanför Eslöv började ta första vall i förra veckan.

– Vi började köra 15 hektar i torsdags men sedan kom regnet. Nu väntar 300 hektar som vi skulle börja hugga i dag, men det regnar. Det ser ut som om det blir regn hela veckan och vi måste kanske vänta till nästa vecka innan vi fortsätter, säger Karl Albinsson på Bokehill Holstein.

Martin Engström i Osbytrakten med 45 mjölkande kor var ute på två mindre skiften på måndagen.

– Vi har haft nattfrost, men på de här skiftena fryser det inte lika hårt. Vi rundbalar direkt och sedan ska gödningen ut för det ska bli regn i natt, säger han till ATL under måndagseftermiddagen.

På ett av vallskiftena har det varit rågvete, med insådd i höstas. Rågvetet har växt på och började bli så stort att det började ta näring och vatten från insådden. Då var det dags att ta det, enligt Martin Engström.

– Vi räknar med fyra skördar och jag satsar heller på näringsvärde än kvantitet nu. Det är ju en balansgång mellan protein, energi och fiber man spelar på. Jag vill ha skarpt ensilage så nu satsar vi på protein och energi, säger han.

Mats Håkansson är växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet i Hörby. Han tror att det blir många som kommer att börja slå denna vecka, eller nästa om vädret så tillåter. Han menar att kvaliteten är väldigt bra även om det inte blir samma goda avkastning som i fjol.

– Tidpunkten för första vall är ett jättestort beslut att ta, för det är avgörande för mjölkproduktionen resten av året. Jag tror att många planerar att komma i gång så fort det är möjligt, säger han.