facebooktwittermail d

Dags att skörda efter katastrof

Efter förra årets översvämningar i Pakistan lät FN-organet FAO distribuera stora mängder veteutsäde till de drabbade. Nu är sådden mogen för skörd.

Det betyder att en halv miljon hushåll på landsbygden kan få tillräckligt med mat. Eftersom ett genomsnittligt hushåll består av åtta personer kan skörden förse fyra miljoner människor med livsmedel det kommande halvåret, uppger FAO.

Som en del av den akuta nödhjälpen, som påbörjades i augusti förra året, använde FAO drygt 50 miljoner dollar av det internationella stödet till att köpa in och distribuera veteutsäde.

Miljoner drabbades


Stödet kommer att ha bidragit till en skörd värd nästan 190 miljoner dollar omräknat till lokalt marknadsvärde för vetemjöl, som är den främsta stapelvaran.

- Givarnas investeringar har fyrdubblats. Dessutom kommer bönderna att kunna spara utsäde från skörden för att så igen senare i år, säger Daniele Donati, ansvarig för FAO:s katastrofinsatser, i en kommentar.

Drygt 18 miljoner människor drabbades av förra sommarens översvämningskatastrof i Pakistan förra sommaren, som orsakade omfattande skador på hus, infrastruktur och grödor. ATL.nu