Tillsammans med IT-konsultföretaget Tieto och det österrikiska startupföretaget Festmeter, arbetar Metsä Group med att utveckla ett system där man använder den nya tekniken med drönare och artificiell intelligens, AI, i kampen mot barkborrarna.
Cyberöga vakar över skadeinsekter
Den finska skogskoncernen Metsä Group satsar digitalt för att hålla koll på skadeinsekter som barkborrar med hjälp av ett nytt AI-system. Bolaget utvecklar också en tjänst där skogsägarna kan göra virtuella besök i sina skogar.
Analyserar multispektralbilder
Festmeter har tagit fram en mjukvara som går under namnet Waldfee. Med hjälp av multispektralkameror fotograferas skogen först med hjälp av drönare eller flygplan. Bilderna matas in i programvaran Waldfee och analyseras med AI-systemet som kan känna igen förändringar i växtmetabolismen som har orsakats av barkborreangrepp.
Snabbare upptäckt med AI-system
Människor kan upptäcka barkborreangrepp cirka 8–10 veckor efter att insekterna attackerat träden, medan programvaran Waldfee upptäcker skadeangreppen redan 4–5 veckor tidigare. Det gör det enklare att enbart ta hand om skadade träd i stället för att avverka större områden och med tidig upptäckt kan skogsägaren förhindra en större spridning av skadeinsekterna.
– Systemet är i gång på försöksnivå här i Finland, vi har gjort de första flygningarna med drönare och samlat in data som just nu analyseras av Festmeter i Österrike. Det här systemet används redan där, och vi hoppas att det också ska fungera i Finland. I så fall överväger vi att inkludera tjänsten när vi gör skogsbruksplaner till våra kunder, skriver Juha Jumppanen, vice vd för medlemstjänster på Metsä Group, i ett mejl till ATL.
Virtuell skogsbruksplan ett mål
Metsä Group arbetar också med att ta fram en tjänst som de kallar virtuell skogsdemo, där företaget tillsammans med kunden ska kunna titta på skogen med hjälp av VR-glasögon.
Tjänsten som fungerar som en virtuell skogsbruksplan, utvecklas tillsammans med företaget CTRL Reality som specialiserat sig på att ta fram produktioner för förhöjd verklighet, Augmented reality, och virtuell verklighet. CTRL Reality har gjort applikationer för mobiltelefoner, VR- och AR-headset som exempelvis appar för 360-graderspresentationer och projektet Virtuell skog, där LIDAR-data skannade bilder används för att visualisera olika skogsbruksåtgärder.
Virtuell skog med CTRL Reality
Metsä Group hoppas att tjänsten med den virtuella skogsbruksplanen ska bli klar till hösten. Redan under sommaren testar Metsä Group att använda drönare för att samla in mer data.
”Vi har utvecklat olika metoder för drönare sedan vintern 2016 och testresultaten har varit goda. Nu testar vi metoder för att få noggrannare och mer mångsidig information om skogen. Vi tror att vi har hittat en metod för att komma åt information om enskilda träd – ända ned till att fastställa trädslag. Dessutom har vi en möjlighet att samla in information om skogens hälsotillstånd och till exempel upptäcka barkborreangrepp redan innan människoögat kan se dem”, säger Juha Jumppanen i ett pressmeddelande.
Tjänst visualiserar skogsbruksåtgärder
Målet med den virtuella skogsbruksplanen är att det ska bli enklare för skogsägaren att få kontroll på sin skog genom ett virtuellt besök.
”I den virtuella skogen kan vi visa vilka avverkningar och skogsvårdsarbeten som är aktuella och ge en uppskattning av inkomster och utgifter. I den virtuella verkligheten kan vi också visa hur det kunde se ut i skogen efter att olika åtgärder utförts”, säger Juha Jumppanen.