facebooktwittermail d

Coops sparkade VD fick 31 miljoner kronor

Coops tidigare VD, Sonat Burman-Olsson, fick med sig betydligt mer pengar än vad som tidigare varit känt i samband med att hon fick lämna sitt uppdrag.

Sonat Burman-Olsson.
Sonat Burman-Olsson. FOTO: LANTMÄNNEN

Det var i augusti i fjol som Sonat Burman-Olsson fick sluta som VD för Coop, i samband med att bolaget förändrade sin affärsmodell och organisation.

Nu visar en granskning av branschsajten Market att Coop fick betala mer än dubbelt så mycket för att sparka VD:n än vad som hittills varit känt.

Vände förlust till vinst

Förutom ett avgångsvederlag på tolv månadslöner, som också angavs i årsredovisningen, fick hon flera miljoner kronor i en så kallad gratifikation, enligt Markets granskning.

– Sonat Burman-Olsson fick ett avgångsvederlag på en årslön enligt gällande avtal, men hon fick också en gratifikation utifrån den plan för verksamheten som hon levererade utifrån. Hon vände en mångårig förlust för Coop till vinst, säger Tommy Ohlström, styrelseordförande i KF, till Market.

Ett annat skäl som anges är att företaget behövde erbjuda marknadsmässiga villkor när de anställde Burman-Olsson.

Totalt fick Sonat Burman-Olsson ut drygt 31 miljoner kronor från Coop i fjol. Grundlönen tillsammans med avgångsvederlaget utgjorde nästan 19 miljoner kronor. Gratifikationen låg på drygt 12 miljoner kronor. Totalt blev det en ersättning på drygt 31 miljoner kronor.

Närbild av Coop huvudkontor på Englundavägen i Solna Businesspark i Solna Sverige.
Närbild av Coop huvudkontor på Englundavägen i Solna Businesspark i Solna Sverige. FOTO: ROLAND MAGNUSSON