facebooktwittermail d

Cliffton förlorar körningar

Cliffton Mining varslar ett 100-tal medarbetare på LKAB i Svappavaara, enligt uppgifter i norrbottnisk press.

Swerocks dotterföretag Cliffton Mining sköter stora delar av transporterna i Norrbottens gruvbransch. Efter en upphandling med LKAB har företaget förlorat körningarna i Svappavaara.

I stället tar det lokala företaget LTH, Last och Terräng Häggroths Traktor AB, över från årsskiftet, skriver NSD.

Avtalet i Svappavaara har löpt under åtta år. En del av de anställda tas över av LTH.

Cliffton tog ett jättekontrakt 2012 då Kaunisvaara-gruvan skulle starta upp i Pajala. Kontraktet var på fem miljarder kronor och löpte från 2013 till 2021. Uppdraget bestod i att transportera malm från Pajala till Pitkijärvi där materialet skulle lastas över till järnväg.

Uppdraget hann knappt börja rulla med 10 bilar och 46 förare förrän Northland som ägde gruvan gick omkull.

Nu finns planer på att starta produktionen i Pajala-gruvan igen. Eventuellt blir det en upphandling om transporterna där i november.

– De är ute med två upphandlingar just nu som vi tittar på. Det ena är malmtransporterna från Kaunisvaara till Pitkäjärvi vilken vi hade tidigare innan vi gick i konkurs med Northland. Så vi tittar på den delen och vi tittar även på delen gruvdrift i Kaunisvaara. Givetvis så har vi ju en stor möjlighet om vi skulle vinna den att erbjuda en del personal jobb där, det är väl en målsättning, säger Håkan Wifvesson, vd på Swerock till NSD.

Cliffton har även uppdrag i Gällivare och Kiruna. Dessa påverkas inte av den förlorade upphandlingen.