facebooktwittermail

Claas slår omsättningsrekord

Maskintillverkaren Claas slår nytt omsättningsrekord. Förra året uppgick företagets omsättning till 3,889 miljarder euro, vilket kan jämföras med 3,761 miljarder euro året före. Även vinsten före skatt ökade och landade på 226 miljoner euro.

Tucano 580 är den nya toppmodellen. Den har Claas hybridteknik och en motoreffekt på 381 hästkrafter och en spannmålstank som rymmer 11 000 liter.
Tucano 580 är den nya toppmodellen. Den har Claas hybridteknik och en motoreffekt på 381 hästkrafter och en spannmålstank som rymmer 11 000 liter. FOTO: ANDERS NILSSON

Under året uppdaterade Claas sin Tucano-serie med en rad nya finesser, och med en ny hybridtröska som toppmodell.

Totalt ökade omsättningen med 3,4 procent, medan vinsten steg från 184 miljoner euro till 226 miljoner euro. Ökningen beror dels på försäljningsframgångar på den viktiga tyska hemmamarknaden samt i den övriga västeuropeiska försäljningen.

Även företagets nordamerikanska omsättningen ökade, medan Kinaförsäljningen backade på grund av lokala marknadsfaktorer.

Samtidigt som omsättningen ökar avsätter företaget även allt mer till forskning och utveckling. De senaste tio åren har företaget dubblerat sina forskningsanslag, och förra året avsatte företaget totalt 233 miljoner euro till ändamålet vilket också det var nytt rekord.