facebooktwittermail

Circle K sänker priset på HVO-100

Bensinbolaget Circle K valde under måndagen att sänka priset på HVO-100 med 49 öre per liter. Åtgärden är ett sätt att öka konkurrenskraften, uppger företaget.

Nu blir det billigare att tanka HVO-100 vid Circle K:s pumpar. Arkivbild.
Nu blir det billigare att tanka HVO-100 vid Circle K:s pumpar. Arkivbild. FOTO: FREDRIK STORK

HVO-100 har sedan drygt ett år tillbaka varit ungefär en krona dyrare per liter än vanlig diesel. Detta har bland annat berott på att palmoljeprodukten PFAD, som används i HVO-100, slutade att klassas som en restprodukt och därmed inte längre fick skattelättnader.

Priset på HVO-100 har under senaste året legat över 17 kronor per liter. Men nu väljer Circle K att sänka det med 49 öre per liter.

”Circle K gör löpande bedömningar av priserna på produkterna och HVO-100 är en liten produkt med en volatil prisbild. Intresset för HVO-100 ökar stadigt, från små nivåer, och vi har nu justerat priset på HVO-100 för att ha ett mer konkurrenskraftigt erbjudande”, skriver Maria Philipson, kommunikationschef på Circle K till ATL i ett sms.

Det nuvarande priset på HVO-100 är 16,82 kronor per liter på Circle K:s mackar. Priset på HVO-100 hos de andra ledande bensinbolagen i Sverige som erbjuder det alternativa drivmedlet ligger på 17,31 kronor per liter.

I dagsläget har Circle K 41 stationer med HVO-100 och den här månaden kommer ytterligare sju stationer att få HVO-100.

25,60 kronor per liter i Danmark

Men även om många kan tycka att priset på HVO-100 i Sverige fortfarande är för dyrt så är det mycket billigare än i grannlandet Danmark. Under tisdagen var det premiär för Danmarks första kommersiella tankstation med HVO-100. Stationen ägs av Scania i Ishøj söder om Köpenhamn och enligt tidningen Proffs så kostar HVO-100 på den nya macken motsvarande 25,60 svenska kronor per liter.