facebooktwittermail d

Erlandssons friande överklagas till Högsta domstolen

Kvinnorna som anmälde förre landsbygdsministern Eskil Erlandsson överklagar nu hovrättens friande dom till Högsta domstolen.

Eskil Erlandsson var jordbruksminister mellan 2006 och 2010. 2019 klev han av som riksdagspolitiker efter uppgifter om att han inte uppträtt på ett acceptabelt sätt mot ett antal kvinnliga kollegor.
Eskil Erlandsson var jordbruksminister mellan 2006 och 2010. 2019 klev han av som riksdagspolitiker efter uppgifter om att han inte uppträtt på ett acceptabelt sätt mot ett antal kvinnliga kollegor. FOTO: MATS P. OSTELIUS

I augusti 2019 åtalades förre landsbygdsministern Eskil Erlandsson för sexuellt ofredande mot tre kvinnliga politiker. I december samma år friade Stockholms tingsrätt honom.

I ett fall räckte inte bevisningen för att styrka att det skett en beröring, i två fall fanns inte "en sådan sexuell inriktning eller prägel som krävs för straffansvar”, menade tingsrätten.

Oenig hovrätt

Dessa två fall prövades överklagades till hovrätten som i november i år friades den före detta centerpolitikern från Småland. Det var dock ett hovrättsråd som ville fälla Eskil Erlandsson.

Men de två kvinnorna har inte gett upp. De överklagar nu hovrättens friande dom till Högsta domstolen, enligt P4 Kronoberg.

De menar att sättet han rörde dem hade en tydlig sexuell inriktning som de inte samtyckt till och att han därför ska fällas för två fall av sexuellt ofredande.

ATL har sökt Eskil Erlandssons advokat för en kommentar.