facebooktwittermail

”Centern offrar skogsnäringen”

När Centerpartiet väljer att släppa fram regeringen Löfven ger de också utrymme för Miljöpartiets skogspolitik, skriver Sara Skyttedal, Kristdemokraterna. 

Timmer och skogsmaskin.
Centerns passivitet hotar det aktiva skogsbruket, menar Sara Skyttedal. FOTO: ROGER TILLBERG/TT

Detta är ett debattinlägg. Det innebär att innehållet återger skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

Konflikten om skogsbruket har trappats upp. I svensk inrikespolitik, men också i EU. Sverige behöver nu en tydlig och icke-velande agenda som utan att darra på manschetten slår fast skogsägares rätt att bruka sin egen mark.

Socialdemokraterna tycks själva viljelösa, och anpassar sig efter vem av dess samarbetspartier som gapar högst för stunden. Den väljare som på allvar vill trygga framtiden för skogsnäringen gör därför klokast i att rösta för ett regeringsskifte.

Vid riksdagsvalet nästa år möter såväl Vänsterpartiet och Miljöpartiet väljarna med tydliga budskap om skogssocialism och massiv expropriering av privat mark.

Här nere i Bryssel vill starka krafter klassa skoglig bioenergi som ohållbar samtidigt som skogspolitiken som sådan i allt högre grad föreslås bli detaljreglerad via EU-direktiv. Den svenska regeringen vet inte vilket ben den ska stå på.

Ena dagen ges löften till Centerpartiet om skydd för skogsnäringen, andra dagen avböjer svenska regeringen en inbjudan om att skriva under ett brev till EU-kommissionen som slår fast att medlemsländerna bör behålla sin rätt att sköta skogspolitiken utan inblandning från Bryssel (vilket ATL:s ledarblogg skrev om 8/7).

Det där med att underteckna eller inte underteckna ett brev kan ju tyckas som en småsak. Men striden om EU:s roll i skogspolitiken pågår här och nu.

Att svenska regeringen är passiv spelar en mycket avgörande roll. Det hade inte behövt vara så här.

Förutsättningarna för ett maktskifte fanns 2018, och de fanns vid regeringskrisen vid midsommar i år. Men Centerpartiet valde att låta regeringen sitta kvar.

Att stödja – eller ”släppa fram”, som Centerpartiet föredrar att kalla det – denna regering är ett aktivt val som Centerpartiet har gjort.  De kunde ha valt att i stället släppa fram en regering bestående av Kristdemokraterna och Moderaterna. Men de föredrog en regering som består av viljelösa Socialdemokrater och skogsfientliga Miljöpartister.

Centerpartiet kan med andra ord skriva hur många DN Debatt-artiklar som helst om skogspolitik eller äganderätt, det spelar ingen roll, för i slutet av dagen agerar de som en garant för miljöpartister på miljödepartementet. Och det kommer aldrig, vare sig med eller utan januariavtal, ligga i den svenska skogsnäringens intressen.

Det finns många skäl till att förorda ett regeringsskifte. Skenande kriminalitet, stigande arbetslöshet och rekordlånga vårdköer, för att nämna tre saker. Men för mig och Kristdemokraterna är det uppenbart att skogspolitiken bör adderas till den listan.

Sara Skyttedal (KD)

Europaparlamentariker