facebooktwittermail d

”Centern vill både äta kakan och ha den kvar”

Det går inte att både stå upp för svenskt skogs- och lantbruk och samtidigt till varje pris vilja bilda regering med Miljöpartiet, skriver företrädare för KD, i en replik till Centerpartiet.

Sara Skyttedal, KD.
Sara Skyttedal, KD. FOTO: OLA AXMAN

Detta är ett debattinlägg. Det innebär att innehållet återger skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

Centerpartiet vill fortfarande inte ta ansvar för vad deras vägval i regeringsfrågan skulle få för praktiska konsekvenser för landsbygdens näringar. Och de vägrar se den uppenbara motsättningen mellan att å ena sidan försöka hålla jämna steg i ett budgivningskrig om miljö- och klimatmål med Miljöpartiet, och å andra sidan hävda att de står upp för svensk landsbygd.

Som vi påpekade på ATL Debatt (23/10) innebar regeringsskiftet förra hösten en nystart. Svensk landsbygdspolitik vände blad efter år av S- och MP-märkta miljö- och landsbygdsministrar. Vi noterade också att Centerpartiet helt ogenerat möter väljarna med viljan att åter släppa in MP och S i regeringskansliet. Och att detta får uppenbara och negativa konsekvenser för landsbygden. Konsekvenser som Centerpartiet helt enkelt inte vill tillstå. 

Men oavsett hur mycket Centern både vill äta kakan och ha den kvar, så handlar politik om att klara av att välja mellan intressekonflikter. Det går inte att både stå upp för svenskt skogs- och lantbruk och samtidigt till varje pris vilja bilda regering med Miljöpartiet. 

Och inför EU-valet vill alltså Centerpartiet få väljarna att tro att det går att drastiskt, och utan konsekvensanalyser, öka miljö och klimatmålen utan att detta i någon del skulle få negativa konsekvenser för svensk landsbygd.  Det är en farlig och oärlig slutsats.