facebooktwittermail d

Cats nya tungviktare på väg till Sverige

Caterpillars tre största bandgrävare har uppdaterats rejält. De första maskinerna är redan på väg till Sverige.

Cat 352 har en arbetsvikt på 50 ton.
Cat 352 har en arbetsvikt på 50 ton. FOTO: CATERPILLAR

Cat 395, 374 och 352 ersätter 390F, 374F och 352F. Enligt leverantören är de nya modellerna 10 procent mer bränsleeffektiva.

De två tyngsta versionerna har nu fått samma hydrostatiska svängkrets som tidigare bara funnits på märkets största grävmaskiner inom gruvsegmentet. Där återvinns energin i svängbromsen och cylinderoljeflödet hanteras separat vilket uppges ge högre driftsäkerhet och även en mjukare körning.

Maskinerna har också fått kraftigare undervagnar, ramverk samt band och bandrullar. Bommarnas och stickornas under- och överplåtar har också förstärkts.

”Totalt sett räknar Caterpillar att tåligheten och slitstyrkan ska ha fördubblats vilket betyder ännu bättre driftsäkerhet, ökad livslängd och att mer kraft och större redskap kan användas”, säger Fredrik Forsman, produktchef för stora bandgrävmaskiner vid Zeppelin Sverige i ett pressmeddelande.

Maskinerna har tre driftslägen, power, smart och eco. Väljer föraren powerläget är det full effekt hela tiden. Smartläget matchar automatiskt motor- och hydraulkraft till arbetsförhållandena för att minska bränsleförbrukningen utan att det ska gå ut över prestandan. Ecoläget sänker varvtalet och cykeltiderna med bibehållen brytkraft.

Cat 374 har fått samma svängkrets som tidigare bara funnits på märkets största grävmaskiner.
Cat 374 har fått samma svängkrets som tidigare bara funnits på märkets största grävmaskiner. FOTO: CATERPILLAR

De levereras också med funktioner som:

Cat Payload som hjälper föraren vid lastning. Lasten i varje skoptag vägs i realtid, och det går att ställa in materialtyper och målvikter. Det medför att lastbilen eller trucken varken kör med underlast eller överlast.

Cat Grade som ger föraren visuell vägledning via en rörlig animerad skopa och positionsangivelser på hyttskärmen så att grävarbetet och grävresultatet blir mer exakt.

Lift assist förhindrar att grävmaskinen lyfter för tungt utanför maskinens säkra arbetsområde. Den beräknar snabbt vikten på den faktiska lasten jämför den med grävmaskinens kapacitet. Visuella varningar och varningar via ljud berättar för föraren om grävmaskinen är på väg ut ur det säkra arbetsområdet.

E-Fence stoppar grävmaskinen från att röra sig utanför förarens definierade punkter. Detta hjälper till att skydda maskinen och andra föremål från skador. Systemet är sensorstyrt och stoppar rörelserna när man är för nära.

”De första enheterna är redan på väg till Sverige för leverans till de första kunderna”, säger Fredrik Forsman i ett pressmeddelande.

Cat 352

Motoreffekt: 425 hk

Arbetsvikt: 50 100 kilo

Max grävdjup: 7,4 m

Max räckvidd marknivå: 11,7 m

Max lyfthöjd: 7,6 m

FOTO: CATERPILLAR

Cat 374

Motoreffekt: 485 hk

Arbetsvikt: 71 700 kilo

Max grävdjup: 8,4 m

Max räckvidd marknivå: 13,2 m

Max lyfthöjd: 8,4 m

FOTO: CATERPILLAR

Cat 395

Motoreffekt: 543 hk

Arbetsvikt: 94 000 kilo

Max grävdjup: 9,7 m

Max räckvidd marknivå: 14,7 m

Max lyfthöjd: 9,2 m