facebooktwittermail d

Carsten Klausen får sparken utan förklaring

Efter bara ett och ett halvt år på posten får Carsten Klausen sparken som vd för tyska spannmålsjätten HaGe Kiel. Ägaren DLG lämnar dock ingen officiell förklaring.

I ett pressmeddelande med rubriken "Ledningen bantas i HaGe" gick danska kooperativa lantbrukskoncernen DLG i måndags ut med beskedet att samarbetet med vd Carsten Klausen avslutas redan den 1 oktober, alltså i morgon torsdag.

Den enda förklaringen till beslutet är att det syftar till ett starkare fokus på kärnverksamheten och "en hastigare implementering av synergier i DLG-koncernen". Övriga två medlemmar i HaGes direktion, Henrik Madsen och Markus Grimm, tar över ledningen för företaget.

Efter tio år som framgångsrik vd i Svenska Foder tillträdde Carsten Klausen chefsjobbet i Tyskland våren 2014. DLG-ledningen var inte nöjd med lönsamheten i HaGe där den danska koncernen är majoritetsägare med 54 procent av aktierna och där svenska Lantmännen äger 40 procent.

Trots en omsättning på motsvarande 25–26 miljarder kronor var resultatet för 2014 blygsamma 100 miljoner kronor. Under sin tid som vd har Carsten Klausen bland annat skurit ned personalen med cirka 200 personer och bytt ut en del nyckelpersoner.

"Vårt uppdrag är tydligt. Vi ska bygga en ny struktur och tjäna mer pengar. Vi vill ha en mer strömlinjeformad organisation där man inte jobbar så mycket i stuprör. Allt från köp till sälj ska hänga ihop", sa Carsten Klausen när Land Lantbruk i juli var på plats i Kiel för ett reportage.

Carsten Klausen knöt efterhand till sig Mats Jönsson som spannmålschef och Johan Nordenblad som logistikchef, samma funktioner som de hade haft i Svenska Foder. Enligt DLGs pressansvariga Else Damgaard påverkas inte de andra svenska cheferna av Carsten Klausens avsked.

 

LÄS MER: Därför fick Carsten Klausen sluta