Det säger miljöminister Andreas Carlgren som på måndagen offentliggjorde regeringens officiella svar på EU-kommissionens kritik mot vargjakten.
- Regeringens mål med vargpolitiken är att vargen ska uppnå en gynnsam bevarandestatus den inte har i dag. Det kräver kraftfulla och kontroversiella åtgärder där vargpolitikens olika delar inte kan ses skilda från varandra, vilket kommissionen tenderar att göra, säger miljöministern i en kommentar.
Måste vara förankrad
Den genetiska förstärkningen av vargstammen förutsätter, enligt den svenska regeringen, en acceptans som inte kan uppnås utan licensjakt.
- Det förutsätter att vargpolitiken är förankrad hos dem som berörs och beslutas i Sverige, säger Andreas Carlgren.
Han anser att det finns en växande klyfta mellan stad och landsbygd i inställningen till varg.
-Alla som vill ha varg i Sverige måste acceptera att det är människor i varglänen som bär konsekvenserna av en allt större vargförekomst, förklarade han vid måndagens pressträff.
Ökad acceptans
Regeringen bemöter i ett pressmeddelande EU-kommissionens kritik mot fem delar av den svenska vargpolitiken:
- Sverige förbereder och genomför en genetisk förstärkning av vargstammen. En varg är redan flyttad.
- Art- och habitatdirektivet medger jakt. Inte heller kommissionens egen expertgrupp anser det troligt att jakten strider mot reglerna.
- Jakten har varit begränsad och selektiv. Taket för vargstammen är tillfälligt.
- Acceptansen för varg har ökat genom den nya rovdjurspolitiken.
- De åtgärder som kommissionen rekommenderar i form av ersättning till drabbade tamdjursägare, stängsling och information genomförs redan av Sverige. ATL.nu