facebooktwittermail

C-förslag: Ge grisbönder anstånd med skatten

Låt krisdrabbade grisbönder få anstånd med skatten och ge dem möjlighet att söka nödlån. Det föreslår Per Åsling, Centerpartiets ledamot i riksdagens miljö- och jordbruksutskott.

- Vi måste rädda grisnäringen för jobben, tillväxten och kvaliteten, anser han.

Per Åsling har reagerat på den senaste tidens rapporter om krisen i grisbranschen.

- Utslagningen av svensk grisnäring är ett allvarligt hot mot jobben, tillväxten på landsbygden och svenska konsumenters möjlighet att hitta svenskt kött i kyldiskarna, säger han i ett pressmeddelande.

Har prövats tidigare


Därför föreslår den jämtländske riksdagsmannen och lantbrukaren att regeringen inför ett tillfälligt skatteanstånd för svenska grisföretagare, så att ska kunna klara sina likviditetsproblem.

Per Åsling uppmanar också Almi Företagspartner att ställa upp med nödlån för att underlätta för den svenska grisnäringen.

Tidsbegränsade anstånd infördes i kölvattnet av finanskrisen. Det innebar att arbetsgivare kunde få anstånd med inbetalningen av de anställdas preliminära skatt och arbetsgivaravgifter för högst två månader 2009.

- Skatteanståndet var en viktig del i att svenska industriföretag klarade finanskrisen så bra. Nu är det rimligt att svenska grisföretagare också får förutsättningar att klara sin kris, säger Per Åsling. ATL.nu