facebooktwittermail d

Byråkrati försvårar djurtransporter

Nya regler för djurtransporter orsakar problem för djurparkerna. Det anser Skansenakvariets chef Jonas Wahlström, som vill diskutera saken med landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

I ett brev till regeringen beskriver Jonas Wahlström hur transport av djur mellan parker har klumpats ihop med exempelvis professionell galoppverksamhet och slakttransporter.

När Skansenakvariet ska exportera dvärgsilkesapor utomlands brukar Jonas Wahlström ha dem i en specialbygd kameraväska med lufthål i handbagaget. Men nu sätter byråkratin stopp för denna transportmetod.

Vill ta med djur


- Ska jag följa de nya reglerna innebär det att jag först måste registrera mig som en transportör för att få ett transporttillstånd, därefter låta besiktiga min personbil hos länsstyrelsen, sedan låta besiktiga den specialbyggda kameravaskan och slutligen besiktiga den lilla specialbyggda transportlådan, påpekar Jonas Wahlström.

- Skulle jag välja att ta flygbussen måste den också besiktigas av länsstyrelsen.

Jonas Wahlström efterlyser nu ett möte med landsbygdsministern för att hitta en lösning på problemet - och han erbjuder sig att ta med några levande exempel på vad han talar om.ATL.nu