facebooktwittermail

Bygger träläktare för 20 000

En av världens största arenor för dragracing planeras i Tierp. Arenans läktare, som ska rymma drygt 20 000 åskådare, konstrueras i limträ.

Den unika satsningen beräknas stå färdig till sommaren och redan nu finns internationella tävlingar inbokade.

Martinsons, en av Sveriges största familjeägda träförädlingsindustrier med huvudkontor i Bygdsiljum utanför Skellefteå, har fått i uppdrag att konstruera och bygga läktaren.

"Enkelt val"


- Att Martinsons kan leverera en komplett produkt med montage på plats gjorde valet enkelt, säger Lars-Erik Lindberg, chef för byggnationer hos Tierp Arena, i ett pressmeddelande.

För Martinsons innebär Tierp Arena nytt rekord. Läktaren, som är formad som en hästsko, blir över 240 meter lång och 15 meter hög.

Nytt rekord


- Vi har byggt relativt stora arenor i Boden, Umeå och Östersund så det känns naturligt att vi nu tar nästa steg storleksmässigt, kommenterar Daniel Johansson, försäljningsingenjör vid Martinsons.

Läktarkonstruktionen är flexibel. Installationen av ett tak är redan förberedd och limträets konstruktionsegenskaper gör att ytorna under läktaren kan tas tillvara och ge plats för butiker, lager och garage.

Tierp Arena räknar med att ha mellan 40 000 och 50 000 besökare per helg när tävlingarna kör i gång. ATL.nu