facebooktwittermail d

Bucht har gått kurser för en kvarts miljon

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (s) lägger mycket tid och skattepengar på att bli bättre på engelska. Kurserna kostade över en kvarts miljon kronor på ett år.

Sven-Erik Bucht, landsbygdsminister.
Sven-Erik Bucht, landsbygdsminister. FOTO: ANN LINDÉN

Den senaste veckan har resekostnaderna inom regeringskansliet legat högt på agendan, sedan Dagens Nyheter avslöjat dyra resor gjorda av den nu sparkade statssekreteraren Erik Bromander. Som en följd av granskningen meddelade statsminister Stefan Löfven i torsdags att samtliga departement nu ska granska den politiska ledningens resor.

Hundratals kvitton

ATL har sedan en tid tillbaka granskat statsrådet Sven-Erik Buchts (S) utgifter sedan han tillträdde som landsbygdsminister för två år sedan. Vi har gått igenom hundratals kvitton. Fram träder bilden av en minister som inte fuskar, men som kostar en del pengar.

Det som sticker ut mest är de språkkurser som ministern gått för att klara sitt nya uppdrag. Totalt tio fakturor från Företagsuniversitetet till en totalkostnad av 259 000 kronor har lämnats in sedan juni 2015.

– Medarbetare i regeringskansliet kan erbjudas enskilda lektioner i språk om det finns särskilda behov av att undervisningen anpassas till rätt nivå, uppger presskommunikatören Cajsa Holm på regeringskansliet.

Ingen policy

Det finns i övrigt ingen policy om språkutbildning, enligt henne.

ATL hade gärna velat fråga Sven-Erik Bucht om bakgrunden till språkkurserna, men han har via sin pressekreterare avböjt att kommentera.

Sven-Erik Bucht har också hämtat ut hyrbil på helger. Detta är tillåtet enligt regeringskansliets regler, just för att ministrar ska bo på andra platser än Stockholm. Sven-Erik Bucht har rätt att resa hem till bostaden i Tornedalen en gång i veckan.

Oftast tar han hyrbil från flygplatsen i Luleå till hemmet i Karungi, cirka 15 mil därifrån. Normalt kostar hyrbilarna 2 000-5 000 kronor per helg. ATL har granskat utgifterna för drivmedel och dessa visar inte att ministern skulle ha kört långa sträckor privat.

Främja svensk livsmedelsexport

Men landsbygdsministerns hemresor har ändå vid ett par tillfällen blivit dyra. Två helger har han haft hyrbil som kostat 17 000 och 19 000 kronor. Tur och retur med taxi hade kostat under 5 000 kronor.

Resor med flyg utomlands, till Kina, Japan och Bryssel, kostar också en hel del. Tre gånger har Sven-Erik Bucht rest utomlands för dyra pengar – som en enda resa med SAS till Peking för att främja svensk livsmedelsexport till Kina i november 2015, för 48 500 kronor, tur och retur.

En resa från Luleå till Tokyo i mars i år kostade 54 500 kronor, och en resa till Kazakstan i september kostade 27 600 kronor.

Regeringskansliets policy är att det kan vara acceptabelt att resa i business class, om till exempel schemat är pressat.

Ligger inom ramarna för policyn

Ministern har också flugit flera gånger med regeringsplanet till EU-möten, bland annat några gånger hösten 2015. Vid ett tillfälle var hans fru med till ett möte där makar var särskilt inbjudna.

ATL har även sökt landsbygdsministern för en kommentar kring resorna. Men hans pressekreterare hälsar att han inte har något skäl att kommentera kostnader som ligger inom ramarna för regeringskansliets policy för statsråd.

Se och läs mer om landsbygdsministerns utgifter i fredagens pappersupplaga av ATL.


Politik