facebooktwittermail

Satsar på elektrifiering av ATV

Kanadensiska BRP, med fyrhjulingen Can-am och snöskotrarna Ski-doo och Lynx, tänker erbjuda elektriska modeller inom fem år.

– Jag tror behovet är väldigt stort, säger Jan Andersson på BRP Sweden.

Inom lantbruket och entreprenad kommer elektrifieringen troligen först till fyrhjulingar, UTV och ATV, som används inomgårds eller på planerade turer.
Inom lantbruket och entreprenad kommer elektrifieringen troligen först till fyrhjulingar, UTV och ATV, som används inomgårds eller på planerade turer. FOTO: TORBJÖRN ESPING

BRP investerar 300 miljoner dollar de närmast fem åren för att elektrifiera. Den första produkten ska komma inom två år, och sedan fortsätter utrullningen till slutet av 2026.

Det finns ingen offentlig plan för i vilken ordning produkterna kommer att få eldrift. Men Jan Andersson gissar att den trehjuliga motorcykeln och vattenskotern Sea-doo kommer först. 

På snöskotersidan kommer de första användarna att vara personal i skidbacken, eller deltagare i kortare turistturer. Inom lantbruket och entreprenad kommer elektrifieringen troligen först till fyrhjulingar, UTV och ATV, som används inomgårds eller på planerade turer. Alltså där man kan ladda fordonet på lunchen.

Skotrar för långturer, och fyrhjulingar som klarar en hel dags arbete i skogen, det kommer att dröja.

– De målgrupperna kommer att ta längre tid att tillfredsställa, dom är nummer två.

Kommer battriet att räcka en dag i skogen?

– Ja, är fordonet tänkt för det, så ska vi säkerställa att det fungerar för det, att det har den räckvidd som kunden kan förvänta sig av fordonet.

Energin i produkterna kommer att komma från en egenutvecklad elektrisk Rotax-motor och batteri.

Med sin satsning tar Can-am upp konkurrensen med andra tillverkare som också elektrifierar.

Till exempel Polaris som redan har Ranger EV, och som nyligen meddelade att de ska bygga en helt ny elektrisk Ranger, som är en side-by-side-maskin.

Polaris nya UTV hämtar kraften från Zero motorcycles som Polaris började samarbeta med förra året.