facebooktwittermail d

Brödboom för KRAV-märkt

Den som vill köpa KRAV-märkt bröd i butiken får allt fler att välja mellan. Jämfört med 2014 har antalet fördubblats under 2015.

Andelen KRAV-märkta bröd ökar i butikerna. Hittills i år har 88 nya bröd nått hyllorna och det är nästan dubbelt så många som under hela 2014. Organisationen KRAV ser att den senaste tidens trend att offentlig sektor efterfrågar allt mer KRAV-märkt bröd nu även nått dagligvaruhandeln.

– Det är extra roligt att så många nya bröd lanseras just i år då FN har deklarerat att jordarna ska stå i centrum. Och spannmålen som brödet bakas av kommer ju direkt från myllan, säger Johan Cejie, försäljningschef KRAV.

Men trots att andelen KRAV-märkt bröd ökar står det fortfarande för en liten del av den totala mängden sålt bröd. 5 procent av allt bröd som säljs i dagligvaruhandeln är KRAV-märkt och framför allt är det det mjuka brödet som varit svårt att sälja.

- KRAV-märkt hårdbröd står för 12 procent av den totala försäljningen men när det gäller mjukt bröd är det betydligt sämre, under 1 procent.

Varför är det så?

- Det har varit svårt att behålla saftigheten i KRAV-märkt mjukt bröd eftersom det inte får innehålla emulgeringsmedel. Men nu har både Fazer och Polarbröd kommit fram med lösningar på problemet och vi tror att försäljningen för mjukt bröd kommer att öka.

Att andelen KRAV-märkta bröd ökar i år har delvis med Fazer och Polarbröd satsning att göra men också att de stora bageriföretagen insett att kunden 2015 söker hälsosamma och miljövänliga produkter.

Och någon risk för att det KRAV-märkta brödet ska ta slut finns inte enligt Johan Cejie.

- När det gäller spannmål har vi det gott ställt. Frukt, grönt och ägg kan det vara problem med ibland men aldrig med spannmål som ska bli bröd.