facebooktwittermail d

Britter ställer krav på EU-åtgärder

Brittiska jordbruksministrar gör enad front inför krismötet i EU nästa månad. En kravlista på åtgärder ska läggas fram. "Det är extrema omständigheter", säger Nordirlands jordbruksminister.

Storbritanniens jordbruksministrar arbetar tillsammans med bransch- och industriledare på en kravlista som ska presenteras på mötet den 7 september med anledning av den accelererande jordbrukskrisen, skriver Farmers Weekly.

Beslutet om kravlistan kommer efter branschledare träffade jordbruksminister Liz Truss och jordbruksministrarna från Skottland, Wales och Nordirland tidigare i veckan.

Brådskande åtgärder

Efter mötet varnade företrädare för jordbrukarna att brådskande åtgärder är nödvändiga och föreslog tydligare ursprungsmärkning, bättre marknadsföring och större offentlig upphandling av brittisk mat.

"Vi kan inte tillåta att härdsmälta inom jordbruksindustrin att fortsätta. Ministrarna ska vara i inget tvivel om att tiden för prat är nu över", säger de i ett uttalande enligt Farmers Weekly.

Liz Truss framhöll dock att vissa av frågorna bara kan lösas på EU-nivå:

– Ett globalt överskott på mjölk orsakar låga priser runt om i världen - långt bortom jordbrukarnas kontroll. Jag vill att det här tas på allvar av EU, som har möjlighet att hjälpa jordbrukarna hantera denna volatilitet, säger hon till Farmers Weekly.

Flera ministrar reser

Förutom Storbritanniens jordbruksminister Liz Truss kommer ministrarna från Wales, Nordirland och Skottland att delta.

Sedan Ryssland meddelat att de fortsätter med importbojkotten till augusti 2016 har allt fler röster höjts för att EU måste gå in och ytterligare stödja bönderna.

EU har redan beslutat att stödja frukt- och grönsaksodlarna. Det meddelade jordbrukskommissionär Phil Hogan vid jordbruksrådsmötet i juli.