facebooktwittermail d

Brist på gödsel i Ukraina

Kriget i Ukraina har lett till att landets produktion av mineralgödsel kraftigt har minskat. Nu riskerar gödselbrist i landet att leda till en mindre skörd 2023.

Brist på inhemsk gödsel ställer till det för Ukrainas lantbrukare. Bild från vårsådden 2002 i Izmajil i sydvästra Ukraina.
Brist på inhemsk gödsel ställer till det för Ukrainas lantbrukare. Bild från vårsådden 2002 i Izmajil i sydvästra Ukraina. FOTO: BULENT KILIC/AFP/TT

Frågan om gödselbrist i Ukraina diskuterades på ett möte på landets jordbruksdepartement i förra veckan, skriver tyska Agrarheute.

Kriget har fått till följd att gödselfabriker i landet stängt och att de två återstående fabrikerna minskat sin produktion från 5,2 miljoner ton 2021 till 1,1 miljoner ton 2022.

Med minskad inhemsk produktion återstår att köpa dyrare importgödsel, vilket är tufft för många redan hårt pressade lantbrukare.

En prognos från den ukrainska spannmålsodlarföreningen UGA som Reuters har tagit del av visar att skörden av spannmål och oljeväxter väntas minska till 64,8 miljoner ton 2023, från 72,7 miljoner ton föregående år.