facebooktwittermail d

Brexit slår mot timmerpriserna

Brexit påverkar skogsindustrin och timmerpriserna negativt. Frågan är hur mycket. För i höst växlar massaindustrin upp och byggandet ökar i många länder vilket pressar upp virkespriserna.

FOTO: ISTOCK

Storbritannien är svenska sågverksföretags viktigaste exportmarknad, och särskilt från Sydsverige skickas mycket granträvaror. Därför har det stor betydelse för priserna på trävaror och timmer om Storbritanniens utträde ur EU gör att byggandet går ner. Redan nu konstateras att huspriserna har gått ner med 0,9 procent, enligt den senaste rapporten från webbtjänsten Rightmove.

Huspriserna sjunker

– Om huspriserna går ner påverkar det byggnationen negativt. Men när och hur mycket är svårt att säga, säger Santhe Dahl som är vd för sågverkskoncernen Vida.

Peter Nilsson som är vd för Bergs Timber säger att hösten blir bra, men att det är svårt att säga hur det blir längre fram. Han tycker dock att Bergs haft en onödigt stor andel av sin försäljning på Storbritannien.

– Vi letar andra marknader, säger han.

Dyrare import

Brittiska byggföretag har de senaste åren varit beroende av byggarbetare från andra länder inom EU, enligt webbtjänsten Building. Om denna arbetskraft försvinner, pressas lönerna i branschen upp. Dessutom ökar kostnaden för husbyggen även på grund av högre materialkostnader. Mer än hälften av allt byggmaterial importeras, och importen blir dyrare när pundets värde minskar.

Pundet sjunker

I november var ett pund värt 13,20 svenska kronor, men har sedan dess gått ned med nästan en krona, eller 15 procent. Sågverksföretagen har under vintern och våren varit tvungna att sälja sina brädor och plank billigare i Storbritannien, men försöker nu få upp trävarupriserna räknat i pund. Om pundet fortsätter att sjunka ännu mer försämras dock lönsamheten för sågverksföretagen, vilket gör att timmerköparna vill hålla nere skogsägarnas prisförväntningar inför sensommaren.

– Jag tror inte det kommer några premier i augusti och det kan bli listprissänkningar senare under hösten, säger Santhe Dahl och får medhåll av Peter Nilsson, som också tror att priserna sakta går nedåt.

Stor osäkerhetsfaktor

Per-Olof Wedin som är vd för Sveaskog håller med om att Storbritannien och dess kommande utträde ur EU är den stora osäkerhetsfaktorn. Samtidigt påpekar han att byggandet ökar i Sverige och i många av exportländerna. Södra har byggt ut sitt bruk i Värö och om två år startar SCA:s utbyggda Östrand.

– Jag tror på försiktiga uppgångar både på massavedspriset och timmerpriset under hösten, säger han.

Som chef för statliga Sveaskog, som är Sveriges största skogsägare, ser han positivt på framtiden.

– Trä är ett framtidsmaterial och det finns en tillväxt, om än svag, på de flesta marknader. Många stjärnor står rätt, det är bara Brexit som står fel, säger Per-Olof Wedin.