facebooktwittermail

”Branschkollegor – ta ansvar för olyckor i arbetet”

För alla oss i entreprenad- och byggbranschen borde säkerhet vara den enskilt viktigaste frågan. Den som trumfar alla andra. Tyvärr ser verkligheten annorlunda ut, skriver Stig Engström.

FOTO: STEN STROMGREN

Detta är ett debattinlägg. Det innebär att innehållet återger skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

­Arbetsplatserna fortsätter att vara osäkra och olyckorna ­alltför många. Att våga satsa på ny teknik och ställa ­högre krav på varandra är ­nyckeln till säkrare och tryggare ­arbetsplatser.

Med bestörtning läser jag nästan varje dag om hur ytter­ligare en person skadats eller omkommit på sin arbetsplats, inte sällan vid ett väg- eller ­bostadsbygge. I Arbetsmiljö­verkets statistik framgår det att ­antalet personer som förra året omkom på ­arbetet nu kan ­summeras till 48. En full­ständigt oacceptabel ­siffra som vi år efter år, av ­någon anledning, lärt oss att ­leva med.

Regeringen gav förra året ­Arbetsmiljöverket i uppdrag att analysera vad som kan göras åt olyckorna, vilket vi givetvis ­välkomnar. Vi på branschsidan kan dock inte sitta still i båten och vänta på politiska åtgärder.

Hur hamnade vi då här, i ett läge där vi inte lyckats hitta ­lösningar som gör skillnad och bidrar till att fler människor får möjlighet att komma hem till ­sina familjer när arbetsdagen är slut?

Vi behöver tänka om och få fler att tänka i de här banorna, och vi behöver bli fler som ­ställer krav på dem som utrustar sin personal med maskiner och verktyg. Under åren 2016–2018 var den vanligaste orsaken till dödsfall på arbetsplatsen för­lorad kontroll över maskin, ­fordon och verktyg, enligt ­Arbetsmiljöverkets siffror. ­Signalen är glasklar. Vi måste göra något åt det här.

Nyligen gick startskottet för vår globala säkerhetskampanj ”Dig smart. Dig safe.” Givetvis inser vi att vi genom kampanjen ­riskerar att få kritik för att vi ”kapitaliserar” på olycks­statistiken. Vi välkomnar dock kritiken om det är det som krävs för att alla ska gå från ord till handling. Då går vi gärna längst fram i ledet.

Siffrorna ­talar sitt tydliga språk, och det kommer att krävas insatser från alla. Annars kommer det aldrig att bli någon förändring. 2020 ska bli året då förändringen sker.

Stig Engström

Grundare, Engcon