facebooktwittermail d

Häst brännskadades vid nattligt angrepp

En häst fick brännskador sedan någon under natten tänt eld på hästens täcke i stallet på Kvinnerstagymnasiet utanför Örebro.

Arkivbild.
Arkivbild. FOTO: MOSTPHOTOS

Upptäckten gjordes på tisdagsmorgonen när en elev kom till stallet för att utfodra och släppa ut hästar i hagarna. Då upptäckte hon att det brunnit i hästens täcke. Värmen hade fått materialet i täcket att smälta och orsakat brännskador. En del av materialet hade smält ner i hästens päls.

Någon gång under natten har en eller flera personer varit i stallet, gått in till hästen i boxen och satt eld på täcket. Kvar på täcket på hästens rygg låg tändstickor. Tändstickor hittades också i stallgången.

Om elden fått fäste i stallet hade det kunnat få förödande konsekvenser.

– Det här hade kunnat sluta på ett helt annat sätt. Nu är ändå det viktigaste att hästen ändå verkar må bra, säger Claudia Kraft, rektor för naturbruksprogrammet på Kvinnerstagymnasiet.

Polisen säkrar spår

Händelsen polisanmäldes och under tisdagen var polis på plats för att bland annat säkra spår. Förutom angreppet mot hästen hade även elstängsel blivit avklippta.

Har ni någon teori om vilka som kan ligga bakom något sådant här?

– Det är svårt att säga något om, vi får se vad polisens undersökningar kommer att visa.

Har ni varit utsatta för att obehöriga rört sig i stallar tidigare?

Ja, det har det varit men inte på det här sättet. Djurrättsaktivister skadar ju sällan djuren. Det här tar det till en ny dimension.

Hur är stämningen på skolan nu?

– Alla är bestörta och det är frustrerande, det är svårt att skydda sig mot sådant här när vi inte kan låsa stallar ur brandskyddssynpunkt.

Vilka åtgärder kommer ni att vidta nu?

– Vi anlitar Securitas sedan tidigare, bland annat kommer de att bevaka området mer frekvent.