facebooktwittermail d

Far och son släckte branden – med urin

Vad göra när det börjar brinna efter slåttern, räddningstjänsten är över en halvtimme bort och vattnet i brunnen inte räcker till? Hans och Andreas Lundbäck har svaret.

Hans och Andreas Lundbäck framför sin gödseltunna.
Hans och Andreas Lundbäck framför sin gödseltunna. FOTO: PRIVAT

Häromdagen blev det riktigt dramatiskt på familjen Lundbäcks gård i småländska Hallaryd.

Efter en hel dag med slåtterkrossen på en gammal mossodling var Hans Lundbäck redo att gå till sängs vid 21.30-tiden.

Då larmade plötsligt äldste sonen Andreas: Det brinner på mossen.

– Det var en rökpelare som gick säkert 50 meter upp i luften. Och det brann kraftigt nere i jorden, berättar Hans Lundbäck för ATL.

Räddningstjänsten för långt bort

Eftersom räddningstjänsten i Älmhult är minst en halvtimme bort bestämde sig Hans Lundbäck och hans son för att ta saken i egna händer.

– Det är flera som har sagt efteråt att jag borde ha ringt direkt, men det var ju bråttom och jag tyckte att vi hade det såpass under kontroll ändå, säger Hans Lundbäck.

Han själv dämpade branden en aning med hjälp av en IBC-container på sin ATV, medan Andreas gjorde i ordning gödseltunnan och hydraulpumpen.

– Då hör jag traktorn komma med gödseltunnan och sonen skriker: 'Jag tog bara 5 000 liter för annars kanske det blir för tungt att köra ut med'.

5 000 liter urin från rampspridaren gjorde susen, och branden var släckt.

– Brunnen hade inte klarat ett så stort vattenuttag, så vi tog helt enkelt det vi hade stora mängder av.

”Jättebra agerande”

Under natten och tidig morgon åkte de ut för att kontrollera brandplatsen, och på morgonen, då det blivit torrt i mitten av brandplatsen, körde de för säkerhets skull med tunnan över ett större område.

Först i efterhand kontaktade Hans Lundbäck räddningstjänsten, som ger beröm för insatsen:

– Det var ett jättebra agerande rakt igenom. Att de lyckades släcka, och sedan kontrollerade med jämna mellanrum, säger Roger Sällberg, insatsledare på Räddningstjänsten i Älmhult, som var den som tog emot samtalet.

Borde han ha kontaktat er direkt?

– Nej det tycker jag inte. Det handlar dels om omfattningen och dels om att göra rätt bedömning. I det här fallet har det gått helt rätt till, säger han.

Att någon släckt en brand med urin är inget Roger Sällberg hört talas om tidigare.

– Ha ha nej, det är ju inte det vanligaste släckningsmedlet. Men det gäller att ta vad som finns till hans. Och även urin har ju släckningseffekt.

Råd till andra

Hans Lundbäck, som först berättade om händelsen i Facebookgruppen Lantbrukaren, vill gärna ge två viktiga råd till andra: Ställ inte undan gödseltunnan, utan se till att alltid ha den snabbt tillgänglig. Och efterdra alltid knivbultar, eftersom en tappad glödgad mutter troligen var brandorsaken i detta fall.

Hoppas på regn

Efter en bra skörd ser Hans Lundbäck nu fram emot den fortsatta sommaren på gården med ett 50-tal amkor och cirka 200 hektar skogs- och jordbruksmark, varav cirka 55 hektar är odlad mark. Han hoppas att regnet kommer snart och att skogsbränderna håller sig borta.

– Vi har nog problem med barkborrarna, som vi jagar och letar hela tiden, säger han.

5 tips: Så förebygger du brand vid skörd

• Ha gödseltunnor eller andra stora kärl fyllda med vatten i beredskap för att snabbt kunna förhindra en stor spridning.

• Samverka med grannar om gödseltunnor eller andra större vattenbehållare som kan användas vid släckning.

• Utrusta maskinerna med fler handbrandsläckare.

• Finns möjlighet att ha en tunna med vatten eller en farmartank på ett släp med en pump så är det en mycket bra säkerhetsåtgärd.

• Om du skulle behöva ringa räddningstjänsten – tänk igenom hur du bäst beskriver vägen till dina marker. Förbered gärna i exempelvis Google maps hur du får fram koordinaterna på din position.

Källa: Länsförsäkringar