facebooktwittermail d

Brand på SLU i Alnarp – en man anhållen

En 27-årig man har greps i samband med en brand på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i skånska Alnarp. Mannen är nu anhållen skäligen misstänkt för mordbrand.

Byggnaden som nu i princip brunnit ner är en stor, äldre träbyggnad, men man ska ha lyckats hindra branden från att sprida sig till kringliggande byggnader.
Byggnaden som nu i princip brunnit ner är en stor, äldre träbyggnad, men man ska ha lyckats hindra branden från att sprida sig till kringliggande byggnader. FOTO: TT

Enligt polisregion Syd har man sett ett mönster med bränder i och runt Lund, vilket gjort att man börjat med personkontroller nattetid. Den nu anhållna mannen greps i en sådan kontroll.

– När branden uppstod satte vi in resurser för personkontroller i området, och i det arbetet fann vi den här mannen intressant. Men jag kan inte gå in på varför, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson på Polisregion Syd.

Byggnad totalförstörd

Larmet om branden kom kl 04.11 och mannen greps en dryg timme senare.

Ett flertal styrkor har deltagit i släckningsarbetet.

Området kring den nedbrunna byggnaden är avspärrat tills vidare. Under dagen kommer polisen att förhöra den gripne mannen och söka efter vittnen. Det är ännu inte möjligt att genomföra någon teknisk undersökning på platsen.

Byggnaden som tillhör SLU och nu i princip brunnit ner är en stor, äldre träbyggnad, men man ska ha lyckats hindra branden från att sprida sig till kringliggande byggnader.

– Den har inte innehållit något av större värde och inget som är kritiskt för verksamheten. De som jobbar i de övriga byggnaderna kommer antagligen att kunna börja jobba efter lunch, säger David Stephansson, fackredaktör på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Bränderna eskalerat

Det har varit ett stort antal bränder i och runt Lund under våren och sommaren. Förskolor, skolor, baracker och hunddagis är några av de byggnader som stått i lågor under våren och sommaren.

– Det är klart att det är obehagligt med pyromaner, men det finns i nuläget inget som tyder på att det är riktat specifikt mot oss, säger David Stephansson på SLU.

Polisen har beslutat att de många bränderna är en särskild händelse, och att stoppa dem har nu högsta prioritet hos polisregion Syd. Specialsatsningen har fått namnet ”Operation gnista”, och ger bland annat polisen möjligheten att begära in förstärkningar och specialutbildad personal.

ATL TV: Branden påverkar inte kursstarten på SLU