facebooktwittermail

Väntar på Arlas ”demontörer”

I dag går Arlas tidsfrist ut. Senast i afton ska de ha hämtat vad de ska från Boxholms mejeri. Där väntar nu lokalbefolkningen på ”demontörerna”.

Förutom ett antal personer från aktionsgruppen Boxholmsostens vänner är också polisen på plats utanför mejeriet i Boxholm.

Ett antal personer från Boxholmsostens vänner väntar just på att Arla ska hämta sin utrustning.
Ett antal personer från Boxholmsostens vänner väntar just på att Arla ska hämta sin utrustning. FOTO: PRIVAT

– De ska se till att det inte blir några kravaller, säger Morgan Sehlstedt som är en av de som just nu är på plats för att följa utvecklingen.

Kommer det att bli kravaller?

– Nej, inte om det bara är de som ska montera ned utrustningen som dyker upp. Men om vissa ur Arlas ledning dyker upp kan det kanske bli lite tjafsigt.

Arla har till klockan 18.00 på sig att plocka ned och lasta den utrustning som alla parter kommit överens om inte ingick i affären mellan mejeribolaget och Boxholms kommun.

Polisen är också på plats för att se till att allt går lugnt till när, eller om, Arla kommer för att hämta sin utrustning.
Polisen är också på plats för att se till att allt går lugnt till när, eller om, Arla kommer för att hämta sin utrustning. FOTO: PRIVAT

Vad händer när de kommer?

– Vi kommer att följa noga vad montörerna, eller rättare sagt demontörerna för det handlar ju inte om att de ska sätta upp något utan skruva ned, gör så att allt går rätt till.

Men ännu så länge har det inte synts till några utsända från mejeribolaget.

– Dyker de inte upp inom en timme eller så kanske vi åker hem och går i ”stand by-läge”. Det är ju inte så att man står här och svettas precis, säger Morgan Sehlstedt.

Danska lastbilar

ATL:s ledarskribent Edvard Hollertz befinner sig just nu i Boxholm.

– Det står två danskskyltade lastbilar parkerade i väntan på att lastas med de omstridda inventarier som Arla ska hämta från mejeriet, berättar Edvard Hollertz.

FOTO: EDVARD HOLLERTZ

På plats finns Ola Göransson, styrelseledamot i Glada bonden, som säger att det känns skönt att få ett avslut. Även aktionsgruppen Boxholmsostens vänner finns på plats och håller vakt, enligt uppgifter till ATL på uppdrag av Glada bonden. Även polis har av och till passerat mejeribyggnaden.

Stoppade Arlas ledning

Enligt uppgifter till ATL fanns det även planer på att Arlas ledning skulle besöka mejeriet. Juristen Lars Edlund, som företräder Boxholms kommun och Glada bonden, säger att han avrått Arla från att komma till platsen.

– Det är så mycket prestige och känslor i det hela här. Jag rådde därför Arlas ledning att de inte borde komma hit. Ett beslut de också fattade och meddelade i går kväll, berättar Lars Edlund för Edvard Hollertz.

”Här ska vi ysta i tusen år”

Den tidigare kommunpolitikern Johan Birath (S) står vid sin bil på parkeringen vid mejeriet.

– Mejeriet är vår själ. Här ska vi ysta i tusen år. Det är bra att vi får några som vill satsa på osttillverkning i Boxholm. Jag tror att det är bra för hela mejerimarknaden att få igång verksamheten här, säger Johan Birath till Edvard Hollertz.