facebooktwittermail d

Botemedel mot galna ko-sjukan på gång

Med hjälp av en specifik molekyl kan forskare förhindra skadliga prioner från att orsaka celldöd i hjärnan. Det kan bana vägen för ett botemedel mot de idag obotliga sjukdomarna Creutzfeldt Jakobs sjukdom, galna ko-sjukan och scrapie.

Prioner sprids till hjärnan hos människa eller djur genom smittad mat. Det var vad som hände på 1990-talet under utbrottet av galna ko-sjukan. Vid smitta antar kroppseget protein antar en felaktig form (prioner) och förökar sig.

Till slut finns så mycket av den felaktiga strukturen att det bildas små ansamlingar i cellerna, vilket leder till cellernas död.

"Haft förhoppningar"

2012 insåg Peter Nilsson och hans forskarkollegor på Linköpings universitet och universitet i Zürich att de kanske var någon form av behandling mot prionsjukdomar på spåren. Då kunde de visa att luminiscenta konjugerade polymerer (LCP) stabiliserade prioner i vävnadssnitt från mushjärna.

"Vi har haft förhoppningar sedan dess, men det har gått så mycket bättre än vi trodde. Nu har vi lyckats binda de skadliga prionerna och hindra dem från att attackera hjärnceller. Det kan vara första steget mot en effektiv behandling mot prioner", säger Peter Nilsson, professor i organisk kemi vid Linköpings universitet i ett pressmeddelande.

Finns likheter

Det finns likheter mellan prionsjukdomar och det som händer i hjärnan vid Alzheimer, Parkinson och ALS. Forskarnas förhoppning är nu att hitta en molekyl som påverkar också dessa sjukdomar, för att i framtiden komma närmre ett botemedel även här.