facebooktwittermail d

Boskapstjuv gripen – stal får för 125 000 kronor

En 22-årig man har gripits för att ha stulit får av rasen Suffolk från en gård i Bilbster på skotska höglandet. Mannen greps i sin bostad och kommer nu att åtalas, skriver Farmers weekly.

Suffolkfår.
Suffolkfår. FOTO: ISTOCK

Mannen, som än så länge sluppit stå inför domstol och få sitt namn offentligt, kunde gripas efter att polisen kommit honom på spåren direkt efter stölden.

Den skotska polisen har sedan en tid tillbaka samarbetat med det skotska bondeförbundet NFU Scotland och andra jordbruksorganisationer för att komma till rätta med boskapsstölderna.

Tydlig signal

Under 2013 stals sammanlagt 4 200 får från skotska fårbönder. Boskapsstölder kostar skotska lantbrukare cirka 22 miljoner kronor om året, skriver Farmers weekly.

Jim Whiteford som är det skotska bondeförbundets regionala ordförande säger till Farmers weekly att gripandet skickar en tydlig signal till personer som planerar att stjäla mer boskap från gårdar på skotska höglandet.

– Det snabba gripandet sänder budskapet att sånt här inte tolereras, säger han till Farmers weekly.

Räkna era djur

Samtliga stulna Suffolkfår har nu hämtats och lämnats tillbaka till ägaren. Men Jim Whiteford uppmanar skotska bönder att räkna sin boskap regelbundet och anmäla misstänkt aktivitet på ett särskilt telefonnummer.