facebooktwittermail d

Borrarna börjar pröva sina vingar

Efter värmen förra veckan börjar granbarkborrarna nu ramla in i övervakningsfällorna. Men lite kallare väder kan fördröja större svärmningar några veckor, tror Henrik Holmberg på Södra.

– Ännu är det ingen huvudsvärmning vi ser, utan bara krusningar, säger Henrik Holmberg om det ökande antalet granbarkborrar i övervakningsfällorna.
– Ännu är det ingen huvudsvärmning vi ser, utan bara krusningar, säger Henrik Holmberg om det ökande antalet granbarkborrar i övervakningsfällorna. FOTO: FRIDA NIELSEN

Nu börjar barkborrarna krypa ut ur vintervistena. Det visar Skogsstyrelsens sammanställning av sina egna fällor tillsammans med de som Södra, Mellanskog och Hushållningssällskapet kontrollerar.

– Ja, de har definitivt börjar röra på sig. Men ännu är det inte så höga nivåer och vi har inga rapporter om angrepp på stående skog eller nyavverkat och vindfällt virke, säger Henrik Holmberg, skogskötsel- och entreprenörsutvecklare på Södra.

Södra har fångster på samtliga fångstplatser, mest på småländska höglandet, södra Östergötland samt i Kalmar och Blekinge län. Men bedömningen är ändå att huvudsvärmningen ännu inte startat utan dröjer några veckor till.

– Innevarande vecka ser ju ut att bli ganska bister, och även nästa, vilket i så fall skulle innebära att vi hamnar i samma fas som i fjol.

Läs mer: ATL:s specialutgåva om granbarkborrar

Enligt Henrik Holmberg kanske man inte heller ska lägga allt för stor vikt vid resultatet från en enskild fälla, eftersom lokalklimatet kan ha väldigt stor påverkan på fångstresultatet.

Kanske kan det också vara en delförklaring till var det fångades flest barkborrar under förra veckan. Toppar gör inte någon ort i Götaland, som man skulle kunna tro på grund av mildare klimat och tidigare vår. Det gör istället Örebro, och även från Kungsör, Flen och Eskilstuna rapporteras relativt sett stora fångster.

Flest fångade granbarkborrar vecka 17

Örebro 4 266

Vimmerby 4 000

Kungsör 2 680

Nybro 2 360

Flen 2 333

Vetlanda 2 050

Eskilstuna 2 000

Vissefjärda 2 000

Vretstorp 1 800

Källa: Skogsstyrelsen