facebooktwittermail d

Bönder vill ha polisnärvaro vid kosläpp

I 25 år har Per Brunberg ordnat kosläpp utan medverkan från polisen. Men nu gör hotbilden mot bönderna att han vill ha hjälp av ordningsmakten.

Kosläppet kan dra till sig oönskade besök från djurrättsaktivister. Flera bönder i Blekinge har därför varit i kontakt med polisen uppger SVT Blekinge. Arkivbild.
Kosläppet kan dra till sig oönskade besök från djurrättsaktivister. Flera bönder i Blekinge har därför varit i kontakt med polisen uppger SVT Blekinge. Arkivbild. FOTO: MOSTPHOTOS

– De får jättegärna komma hit och synas och vara här. Det är möjligt att det kan lugna ner det lite för det får absolut inte hända något, säger han till SVT Blekinge.

Det är rädslan för att djurrättsaktivister ska komma och störa i samband med kosläppet som fått honom att kontakta polisen.

Polisen: Vi känner till oron

– Jag tycker att man kan jämföra det med huliganism – de går inte på fotbollen för att njuta, utan bara för att jävlas, säger han till Kvällsposten.

Från polisens sida känner man inte till någon konkret hotbild när det gäller arrangemangen men tar den oro många bönder har på allvar:

– Vi känner till att det finns en oro att aktivister ska komma och störa och i de fall man känner en konkret oro och har någonting att gå på tycker jag att man ska kontakta sin lokala polis, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson polisen region Syd till SVT Blekinge.