facebooktwittermail d

Bönder ryter till om upphandling

Bondeprotesterna mot kommunernas sätt att handla upp livsmedel sprider sig över landet. Nu ryter lokala producenter i västsvenska Sjuhäradsbygden ifrån.

De anser att flera kommuner i området utestänger lokala producenter vid sina livsmedelsupphandlingar och vill nu ta upp frågan till debatt.

- Man har inte med ett enda ord att man ska ta hänsyn till miljö- eller djurskyddskrav vilket innebär att det man köper kommer att vara lika litet svenskt som tidigare, säger Per Olof Olsson, potatisbonde i Tranemo, till Sveriges Radio Sjuhärad.

Stängs ute


Förfrågningsunderlaget, som används av fem kommuner i regionen, skulle bidra till att även lokala producenter och grossister kunde lämna anbud.

Men i och med att underlaget inte tar någon miljömässig hänsyn stängs lokala producenter ute, anser bönderna.

Enligt lagen om offentlig upphandling får den upphandlande kommunen inte gynna närproducerat, eftersom alla ska få vara med och tävla på lika villkor.

Per Olof Olsson tycker dock att kommunerna borde kunna diktera vissa miljökrav och inte bara ta ekonomiska hänsyn.

- Man är lite dubbelbottnad, man kontrollerar oss noga när det gäller miljöskydd och annat men själva lever man inte upp till detta när man köper in, säger han till radion.

Flera LRF-avdelningar i västra Sverige har också vänt sig till Konkurrensverket med synpunkter på reglerna för upphandling.

- Hur ska kommunerna formulera sina krav på produktionen för att inte sätta konkurrensen ur spel, undrar de bland annat. ATL.nu