facebooktwittermail d

Bönder lottlösa vid Swedmilkförsäljning

I maj ska byggnad och inventarier i mejeriet Swedmilk i Makedonien säljas. Men pengarna lär inte räcka till de drabbade bönderna och de ansvariga för svindeln verkar gå fria.

Mejeriet Swedmilk i Makedonien, som den svenska staten varit inblandad i genom sitt riskkapitalbolag Swedfund, kommer inom den närmaste tiden att monteras ner och säljas.

- Det finns ingen chans att bönderna kommer att få sina pengar för de är sist på listan. Banken är först, säger Trajan Dimkovski, vd i den makedonska motsvarigheten till LRF, Federation of Farmers.

Från staten


Om de drabbade mjölkbönderna ska få några pengar kommer de troligen från staten. Trajan Dimkovski tror i alla fall att bönderna kommer att utöva påtryckningar på staten för att bli kompenserade.

Som ATL tidigare berättat gick Swedfund 2007 in som andra största delägare i mejeriet, som hade en svensk vd.

Swedmilk skulle ge mer betalt för mjölken och många bönder tog lån för att bygga ut sina gårdar. Men bönderna fick aldrig betalt för sina leveranser och mycket tyder på att ledningen för mejeriet förskingrade pengar.

Såldes vidare


I början av 2009 sålde Swedfund och de andra delägarna mejeriet till en amerikan som lovade betala bönderna. Av det blev det inget och mejeriet försattes i konkurs.

Swedmilk hade då flera hundra miljoner kronor i skulder, varav cirka 28 miljoner kronor i skulder till drygt 2 000 mjölkbönder.

En polisutredning inleddes för att försöka bringa klarhet i vem som bar ansvaret för att så mycket pengar försvann ur Swedmilk. Men det är en utredning som Trajan Dimkovski inte ger mycket för.

- Polisen har inte gjort någon utredning fram tills nu. Det enda utredningsarbete som gjorts är på departementsnivå. De har tittat på pappren från Swedmilk, säger han.

"En pyramid"


Även om de skyldiga går fria är både han och landets tidigare jordbruksminister Hristijan Delev eniga om att det handlar om ett svindleri.

Den förre ministern säger till Sveriges Radios Ekoredaktion att Swedmilk i Makedonien aldrig var tänkt att fungera som mejeri. Trajan Dimkovski håller med.

- Mejeriet var inte byggt för marknaden. Det var en pyramid som konstruerades för att sluta så här, säger han.

Under de senaste åren har situationen generellt sett blivit bättre för mjölkbönderna i Makedonien, tack vare ett högre mjölkpris. Men de bönder som drabbades hårdast av Swedmilk gick själva i konkurs och är inte längre verksamma.Birgitta Sennerdal