facebooktwittermail

Bondens tavla välkommen gåva

Henrik Svensson från Tvååker var inte bara lantbrukare utan även en hängiven konstsamlare. Nu har sju av hans klenoder fått ett nytt hem hos länsmuseet i Varberg.

Det handlar om sex nytillkomna konstverk av Nils Kreuger och ett av Karl Nordström som därmed kompletterar museets samling av Varbergsskolan.

- Vi har med tacksamhet mottagit denna gåva, som nu bildar välkomna pusselbitar kring konstnärerna i Varberg runt sekelskiftet 1800-1900, skriver museet i ett pressmeddelande.

Konstintresserad


Henrik Svensson från Tvååker i Varbergs kommun levde mellan 1923 och 2010. Han var lantbrukare och drev gården Hermanslycke tillsammans med sin bror.

Han var en aktiv föreningsmänniska och politiker, med stort intresse för kultur, litteratur, konst och konsthantverk. Vid pensioneringen 1990 flyttade Henrik Svensson till ett radhus i Tvååker. Eftersom han var en samlare av stora mått fylldes den med konst och konsthantverk.

Innan han avled testamenterade den gamle lantbrukaren de sju konstverken, en oljemålning, en relief i gips och flera teckningar, till länsmuseet där de nu finns att beskåda.

Varbergsskolan var en konstnärsgrupp med målarna Karl Nordström, Richard Bergh och Nils Kreuger. Gruppen utvecklade i slutet av 1800-talet ett känsloburet och monumentalt naturmåleri under påverkan av Vincent van Gogh och Paul Gauguin. ATL.nu