facebooktwittermail d

Bonden bjuder på fri galopp

Lantbrukaren Joakim Furhoff på Loringa gård söder om Skövde bjuder ryttare på fri galopp på sin osådda åker. Hans gärning har .

Det är tredje året i rad som han sätter upp sina skyltar och öppnar åkrarna för ryttare.

Joakim Furhoff driver Loringa egendom med sin familj där han föder upp kycklingar. Totalt äger han 220 hektar åkermark, 125 hektar skog och har även maskinuthyrning. De fria ryttarna får hålla till på en stubbåker på 30 hektar mark.

– Det är bara att släppa på hästarna. Åkern är en gammal sjöbotten som är stenfri. Det är cirka 800 meter raka så det går bra att sätta full fart, säger Joakim Furhoff till ATL.

Området där han bor är hästtätt med flera stall och ridskolor. Ryttarna är inte sena att nappa på erbjudandet.

– Det är full galopp här ibland och vi ser flera som nyttjar möjligheten på åkern.

Varför gör du det här?

– Vi bor en kilometer från närmaste samhälle och villaområde. De får ofta stå ut med maskinbuller från vårt lantbruk. Det är ju en skitig och stökig verksamhet det här och ibland jobbar vi på nätterna. Vi ville skapa lite goodwill också, och samtidigt göra det lite lätt för folk som bor i grannskapet.

Joakim Furhoffs initiativ har fått stort genomslag på Facebook och på Instagram med över 1 000 delningar.

– Det har varit otroliga reaktioner. På Facebook har vi nått upp till 1 500 delningar. Kvällpressen och radion har hört av sig också.

Hur länge är det öppet för ridning på åkern?

– Tills vidare är det fritt fram tills vi börjar plöja. Då plockar vi ned skyltarna.

Åkern där hästarna befinner sig är ännu inte sådd och Joakim Furhoff har inte märkt av några skador under åren. 

- Nej, åkern skadas inte. Den enda skada som skett är väl att några anställda tappar fokus på grund av alla tjejer som rider runt.

Har detta gett avtryck på försäljningen av kyckling?

– Svårt att säga ännu. Är ju en rätt stor marknad och vi är ju bara en liten liten del, men vi får väl se vad Svensk Fågels statistik säger om några månader.