facebooktwittermail d

Bondeledare mördad i Honduras

Berta Cáceres, som var företrädare för en samarbetsorganisation till den svenska biståndsorganisationen We Effect, har mördats i Honduras.

Berta Cáceres som var ledare för organisationen COPINH i Honduras och tillhörde Lencafolket, mördades i onsdags i sitt hem. Hon har länge jobbat för urfolkens rätt till sina marker och naturresurser och flera gånger tidigare varit hotad till livet.

Pristagare

Berta Cáceres vann förra året The Goldman Environmental Prize för sin kamp mot exploatering av flodområden i Honduras. Den honduranska regeringen har skrivit avtal med företag som ska bygga vattenkraftverk med dammar som kommer att påverkar ursprungsbefolkningens markområden. Flera mord och mordförsök har tidigare gjorts på personer som motsatt sig projekten.

– Lenca-folket har förlorat sin främsta ledare. Berta jobbade för att försvara de allra fattigaste i Honduras och för det fick hon betala med sitt liv, säger Anna Tibblin, We Effects regionchef i Latinamerika i ett pressmeddelande.

– Vi utgår ifrån att det blir en omedelbar och grundlig utredning av mordet, säger Anneli Rogeman, vd för organisationen.

Sköts ihjäl

Det var i onsdags kväll som några personer enligt uppgifter i medier bröt sig in i Berta Cáceres hem och sköt ihjäl henne. Hon har stundvis haft personskydd och varit tvungen att flytta runt och bo på olika ställen för att skydda sig.