facebooktwittermail

Bonde misstänks för djurplågeri

Den 35-årige lantbrukare vars 36 nötkreatur hittades döda på en gård utanför Kramfors misstänks för djurplågeri. -Han nekar till brott, säger polisens förundersökningsledare Bo Nordqvist till ATL.nu.

Fyra av de döda djuren skickas under torsdagen till Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala för obduktion.

- Jag vet inte exakt hur lång tid det tar, men vi räknar med ett beskedom dödsorsaken inom en vecka, säger Bo Nordqvist.

Låg i avföring


De döda djuren hittades tidigare i veckan av två djurskyddsinspektörer som åkte ut till gården efter en anmälan. De låg i decimeterdjup avföring, magra och smutsiga.

Polis tillkallades och gården spärrades av för teknisk undersökning. Vad denna har gett vill Bo Nordqvist av utredningsskäl inte gå in på.

Djuren tas om hand


Ett inledande förhör har hållits med gårdens ägare. Mannen har också delgivits misstanke om djurplågeri, men han nekar till brott.

- Hans version går ut på att det ska ha inträffat någon form av olyckshändelse i ladugården, mer kan jag inte säga just nu, säger Bo Nordqvist.

I lokala medier cirkulerar uppgifter om att mannen skulle ha haft problem med strömmen, men det vill Bo Nordqvist inte kommentera.

Utöver de 36 döda djuren finns 50 utegående nötkreatur samt 30 får och åtta hästar på den aktuella fastigheten.

- Dessa djur kommer nu att tas om hand av LRF enligt överenskommelse med ägaren, säger Bo Nordqvist. ATL.nu