facebooktwittermail

Blött väder bromsar höstsådden

Allt talar för en minskad höstsådd i år jämfört med rekordåret 2016. Många har svårt att ta sig ut på leriga fält och tiden börjar bli knapp. Nu flaggar Sveriges spannmålsodlare, SPMO, för ökad överlagring och mindre skörd 2018.

Fjolårets rekord är ett minne blott, i år ser höstsådden ut att bli mycket mindre på grund av leriga fält och blött väder.
Fjolårets rekord är ett minne blott, i år ser höstsådden ut att bli mycket mindre på grund av leriga fält och blött väder. FOTO: ANDERS FÄLLMAN

Under goda förhållanden ska höstsådden vara avklarad i september eller möjligen första veckan i oktober men i år är fortfarande stora arealer osådda sent i september. Skälet är det blöta vädret som gör att det inte går att komma ut på åkern med maskinerna. Dessutom står otröskad skörd kvar på fälten på många håll. Tiden börjar bli knapp och nu står hoppet till att stabilare väderlek ska få det att torka upp de närmaste dagarna.

Rekordsådd i fjol

I fjol var höstsådden rekordstor, med 478 000 hektar spannmål, enligt siffror från Jordbruksverket. Per Sandberg, ordförande i Sveriges spannmålsodlare, SPMO, räknar inte med att årets höstsådd når sådana nivåer.

– Jag tror att det blir en liten höstsådd i år. Det innebär också att skörden nästa år blir mindre totalt sett eftersom höstsådda grödor avkastar bättre än vårsådda. Höstsådda grödor ger också bättre lönsamhet så det blir kanske också försämrad lönsamhet för lantbrukaren nästa år, säger han.

Påverkar likviditeten

Per Sandberg tror samtidigt att ambitionen varit hög hos många växtodlare efter fjolårets rekordhöga höstsådd och att inköpen att utsäde inte minskat.

– Mycket utsäde kommer nog att ligga kvar på gårdarna och överlagras till nästa år. Utsädet klarar sig nog ett år i lager men för lantbrukaren som köpt utsädet men inte kan få ut det på åkern betyder det en likviditetspåfrestning, säger han.

Per Sandberg tycker dock att det är lite för tidigt att kasta yxan i sjön och hoppas att vädret nu vänder så att fler hinner så innan det är för sent.

– Det är inte på något vis kört ännu, men de kommande veckorna blir helt avgörande. Får vi vädret med oss och det torkar upp så pass att det går att köra ut kan mycket lösa sig, säger han.