facebooktwittermail

Blodgivande eko-getter gav pris

En ung entreprenör prisas för sitt arbete med att ur blod utvinna antikroppar som används för diagnos inom sjukvården och för framtagning av läkemedel. Och blodgivare? Det är den utrotningshotade svenska lantrasgeten.

Årets vinnare i tävlingen Ung Växtkraft blev Lovisa Hessle Bergman som driver Capra Science i skånska Ängelholm.

Djur- och beteshållningen samt foderproduktionen är EU-ekologiskt godkänd vilket är unikt för den här typen av verksamhet, skriver prisets instiftare Länsförsäkringar tillsammans med LRF Ungdomen i ett pressmeddelande.

- Det känns bra att få en bekräftelse på sitt arbete efter en lång och intensiv startfas. För mig är den etiska aspekten av företaget viktigast; där vi bidrar till att minska lidande och rädda liv inom sjukvården utan att kompromissa med djurens välbefinnande, säger Lovisa Hessle Bergman i en kommentar.

Priset är på 50 000 kronor. Kriterierna är att företagaren ska vara ung entreprenör, på landsbygden med nyskapande verksamhet som berikar landsbygden.

Juryns motivering är att hon med egna medel och enträget arbete jobbat fram ett koncept som skiljer sig från mängden vid framställning av serum för sjukvård och forskning. "Capra Science har djuromsorg som högsta prioritet", skriver juryn.

74 företagare nominerades till priset och prisutdelningen sker på LRF Ungdomens riksstämma den 10 mars.ATL.nu