facebooktwittermail d

Blått är det nya rosa

Efter förra årets rosa succé är det nu dags för de blå balarna att bidra till forskningen, nu mot prostatacancer.

Skånske bonden Per-Ola Wilhelmsson bidrar gärna till forskningen om cancer och valde blå plast i år.
Skånske bonden Per-Ola Wilhelmsson bidrar gärna till forskningen om cancer och valde blå plast i år.

Idén att sälja rosa plast fick Lantmännen ursprungligen från Nya Zeeland. Plasten sålde slut direkt och tillsammans med kampanjen rosa traktorer gav det över 400 000 kronor till forskningen om bröstcancer.

I år valde Lantmännen tillsammans med Trioplast att utöka kampanjen för att inkludera stöd även till forskningen kring prostatacancer och även blå plast har tagits fram. Varje rulle blå eller rosa plast som säljs ger 15 kronor till Prostatacancerförbundet alternativt Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation.

Hittills i år har det sålts cirka 14 000 rullar rosa eller blå plast. Det motsvarar cirka 200 000 kronor.

"Jag köpte rosa plast förra året och i år blev det blå. Det är för en god sak och kostnadsskillnaden är relativt liten i förhållande till nyttan. Om inte anat är det fräckt med blå och rosa balar ute på fälten", säger Per-Ola Wilhelmsson, Gårdarp, Löberöd, i ett pressmeddelande.

De rosa och blå ensilagebalarna började synas i södra Sverige i början av juni men sprids successivt i landet. Senare i sommar i samband med spannmålsskörden blir det också 200 000 rosa inplastade halmbalar.