facebooktwittermail d

Biogassatsning planeras i Jämtland

Pusselbitarna börjar falla på plats och inom ett år räknar föreningen Jämtgas med att producera biogas i stor skala i Hammerdal, söder om Strömsund.

- Vi blir en större producent av biogas än Göviken i Östersund, säger projektledaren Jan-Olof Olofsson till Länstidningen i Östersund.

Jämtgas, som ska bygga anläggningen, har medvetet hållit en låg profil till det var säkert att projektet verkligen skulle förverkligas.

- Just nu ser det väldigt ljust ut och vi räknar med att det hela är i hamn. Om några veckor ska vi samla till en pressträff där vi ska presentera projektet, säger projektledaren.

Det mesta av gasen kommer sannolikt att levereras till Östersunds kommun, men Jan-Olof Olofsson vill tills vidare inte avslöja några detaljer.

Inte bara gödsel


Föreningen består av sex gårdar som ska lämna 60 000 kubikmeter gödsel per år. Gasen från dessa leveranser motsvarar 1,5 miljoner liter bensin.

Ytterligare gårdar kring Hammerdal har också visat intresse att lämna gödsel till anläggningen. Men den kommer inte bara att hantera den typen av råvaror.

- Vi ska ta emot slaktavfall, fiskrens från fiskodlingar samt hö och gräs. Det går att göra biogas på mycket, säger Jan-Olof Olofsson. ATL.nu